изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:33 EEST
Кой ще спечели войната между триумвиратите?    
Интервюта Стоян Ганев, бивш външен министър, в интервю за предаването „Коритаров Live” на Нова телевизия


Водещ: Започва „Коритаров Live”. Кой ще спечели войната на триумвиратите в политиката – по тази тема днес разговаряме със Стоян Ганев. Стоян Ганев – бивш външен министър, бивш председател на Общото събрание на Организацията на обединените нации, един от основателите на Съюза на демократичните сили, по-късно през годините бе сред хората, инициирали и осъществили завръщането на Симеон Сакскобургготски в България, беше началник на канцеларията на Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Добро утро и добре дошли.
Стоян Ганев: Добро утро и благодаря ви за поканата.
Водещ: Всяко ваше появяване в България, тъй като вие живеете в Съединените щати, е повод за медии да ви търсят, тъй като политическите ви анализи и оценки са доста интересни. Ето, и днес вестник „Труд”...
Стоян Ганев: Да.
Водещ: ... Валерия Велева е успяла да разговаря с вас. Ваше интервю, озаглавено: „Лъжите на политиците ни отровиха народа”, вътрешното заглавие е: „Панайотов беше моя грешка, извинявам се”, „Борисов и Сидеров са еднакво искрени в своите действия ”. Разбира се, всичко това са акценти от интервюто във вестник „Труд”. Можете да го прочетете всички вие, които следите политическите акценти в пресата. Ние обаче ми се иска да започнем от малко по-различен ъгъл. Днес се открива новият политически сезон. Онова, което е характерно за всички социологически проучвания, правени до момента, е, че четири партии биват сочени като възможни участници в следващо Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Движението за права и свободи и „Атака”. Смятате ли, че от гледна точка на бъдещото представителство са възможни някакви изненади и пробиви?
Стоян Ганев: Аз преди всичко бих искал да направя уговорката, че имам сериозни резерви към методологията, която се използва тук за проучване на общественото мнение. Мисля, че не само моето мнение е такова, но и доста широка част от обществото не се доверява на тези изследвания, поради корумпираността на цялата система, включително и тези компоненти. Но общо взето тези, които следят отблизо политическия живот, моите впечатления, които имам, е, че е точно така.
Водещ: Тези четири партии. Оттук отиваме към един подвъпрос – това на практика означава, че традиционните десни партии – СДС и ДСБ, които са всъщност елементи от един по-голям Съюз на демократичните сили, както и партия като НДС, практически няма да попаднат?
Стоян Ганев: То не е защото те са десни партии, че няма да попаднат, а просто защото те са доказали пред обществото, че не може да им се доверяваш. И по тази причина кръгът се стеснява значително от партиите, които могат да претендират за доверие на обществените кръгове.
Водещ: А защо НДСВ има същата съдба?
Стоян Ганев: Вие споменахте интервюто ми. Аз там много ясно съм казал. Аз смятам, че това един от най-простите въпроси, които и юношите си обясняват, просто защото те са една от най-корумпираните политически сили в най-новата политическа история на България.
Водещ: Кои?
Стоян Ганев: Ръководството, НДСВ, начело с лидера на партията Симеон втори.
Водещ: Защо мислите така? Вие бяхте част от тях.
Стоян Ганев: Аз бях част от процеса на създаване, на възникване на едно истинско народно движение, първото в най-новата ни история буквално народно движение, вдъхновяване не толкова от харизмата на царя, колкото от идеи, конкретни предложения, послания към конкретни хора, които повярваха и тръгнаха, и бяха излъгани.
Водещ: Добре, но защо казвате, че са най-корумпираните, начело със Симеон Сакскобургготски? Това е индиректно обвинение в корупция и към Симеон Сакскобургготски.
Стоян Ганев: Достатъчно е да си спомним, че в качеството си на премиер той върна една немалка част от имотите си, за да възникнат най-малкото сериозни въпроси около почтеността на подобни действия. В нито една друга страна такова нещо не би могло да стане пред погледа на журналисти и прокурори, да не говоря пред погледа на народа. Но факт е, че когато започна движението от 6 април 2001 година, имаше около 50 процента подкрепа, както си спомняте. Сега, ако трябва да се вярва на същите тези агенции, е някъде около един процент. Това защо е според вас?
Водещ: Не знам, вие кажете защо се случи така.
Стоян Ганев: Царят не е станал по-неприятен в излъчването си, просто действията му показват една дълбока непоследователност от ангажирана с идеи, от ангажирана с много сериозни планове за промяна на България, с които аз бях ангажиран също, ентусиазиран, както много, милиони хора. И в един момент се разбра, че няма да се тръгне към подобни реформи.
Водещ: Защо се извинявате, заради Пламен Панайотов например?
Стоян Ганев: Това е заради такива, как да кажа, грешки в оценката за хората. Аз имам само едно такова смекчаващи обстоятелство, че дълги години тези хора не съм ги виждал и явно те са еволюирали без да разбера това.
Водещ: Разбирам. Защо според вас, ако това е корумпирана партия, както вие я формулирате...
Стоян Ганев: Не само, нека да не се фокусираме върху НДСВ.
Водещ: Не, ясно, разбирам, не се фокусираме. Просто изчерпваме темата.
Стоян Ганев: Аз не мисля, че в политическото пространство... много малко са онези, които биха могли за тях да има консенсус, че не са корумпирани.
Водещ: Защо според вас прокуратурата не работи по такива случаи, ако наистина говорим в сериозния юридически смисъл?
Стоян Ганев: Аз също питам защо прокуратурата не работи, но оставете ме мене, да оставим даже и вашето мнение, което е авторитетно обаче. Европейският съюз, европейската, така да се каже, прокуратура в лицето на ОЛАФ заявява категорично, че политическата класа в България, преди всичко определени министри в правителството, са допуснали огромни грешки, които са причинили именно това спиране на фондовете. За първи път ни се казва съвсем категорично – да, извършени са правонарушения. И аз съм смаян, че при всичките тези информационни материали и, бих казал, доказателствени материали прокуратурата не е направила нищо. Вие, предполагам, сте запознат с някои принципи на правото. Аз в момента не мога да твърдя, че всеки член на Наказателния кодекс познавам, тъй като години минаха, но искам да ви кажа...
Водещ: Да, разбирам.
Стоян Ганев: ... че поведението на лидерите сега на тройната коалиция е с елементи на криминалност, тъй като да допуснем, че те са мислили за България, но те е трябвало да предприемат такива действия, били са длъжни да предприемат такива действия, които да предотвратят щетите, които са нанесени сега на държавата.
Водещ: Добре.
Стоян Ганев: Следователно едно следващо правителство задължително трябва да постави въпроса за тяхната отговорност.
Водещ: Ето тук да се прехвърлим вече към контрапункта на средата, която описвате. Ако това е една корупционна среда, среда, която иначе намери свои образи в триумвиратите, антибългарския триумвират, както се изрази премиерът Станишев, за една конфигурация ГЕРБ, Демократи за силна България и „Атака”, и тройната коалиция БСП – ДПС – НДСВ, от друга страна. Всъщност, разбира се, налице е и още един триумвират – ГЕРБ – ДСБ – СДС, което всъщност са триумвиратът на Европейската народна партия. Как изглежда полемиката помежду им на фона на тази корупционна среда, която вие описвате, и кой може да извлече по-големи политически плюсове?
Стоян Ганев: Много триумвирати изброихте действително. Става страшно от триумвирати в политическия живот на България. Но споменахте Станишев и правителството, тъй като имахте предвид това, че той е обрисувал, аз така чух...
Водещ: Да, премиерът излезе с образа за антибългарския триумвират.
Стоян Ганев: Антибългарска... Впрочем най-малко уместно е господин Станишев да го казва това, защото той даже не е преценил за необходимо да си смени руското име, имам предвид презимето, което, доколкото ми е известно, е все още руско, по законите на руските граматични правила, така да се каже. Но това е между другото.
Водещ: Това, разбира се, са подробности.
Стоян Ганев: Но то разкрива една психология, между впрочем, и една обвързаност с миналото. Това е една маневра, ако ме питате. Откъде накъде изведнъж антибългарска опозиционна коалиция, след като няма връзка, няма никакъв ангажимент между ГЕРБ, между партията на господин Костов и партията на господин Сидеров.
Водещ: На господин Сидеров, да.
Стоян Ганев: От къде дойде това? - чисто и просто за да се внуши, че става дума за нещо страшно, че ви предстои нещо да се случи страшно във вашия живот. Аз не виждам какво по-страшно може да стане от това, което е сега – да се краде, да се краде открито, пред очите на целия народ, пак повтарям, пред очите на журналистите и прокуратурата. Казвам „журналистите” за втори път, тъй като в, както вие сигурно добре знаете това, в американския политически живот например, ако такова нещо се случи, ако само един такъв факт излезе, журналистиката просто...
Водещ: Да, това е така.
Стоян Ганев: ... с челюстите си ще разкъса този политик, тези политици. В България такова нещо не се случва.
Водещ: Добре, но журналистите, макар и влиятелен фактор, не са най-важният. Сега в случая е интересно...
Стоян Ганев: Но те могат да бъдат изключително важен фактор. Аз затова го споменавам.
Водещ: Разбира се, че могат.
Стоян Ганев: Като нямаме прокуратура, която, или поне имаме прокуратура, но не я виждаме да действа, тогава журналистите ще трябва да поемате една много по-отговорна роля.
Водещ: Добре, но, ето, например вие...
Стоян Ганев: Не е моя задача да наставлявам журналистите, но понеже искате обективно да говорим за нещата, несъмнено една празнина се вижда, когато се четат вестниците, когато се гледат предаванията. Не че няма критичност, но аз имам предвид разследваща журналистика.
Водещ: Добре. Аз искам да...
Стоян Ганев: Такава, която да потвърди фактите на обвинението.
Водещ: ... да попитам следното нещо – вие така или иначе носите и много разочарование от политика в себе си – и от Съюза на демократичните сили, и от НДСВ...
Стоян Ганев: Затова и прецених, че е по-добре да се оттегля от политически живот, да се оттегля в буквалния смисъл от политическия живот, тъй като той беше отвратителен.
Водещ: На този фон обаче, като гледате сегашната политическа действителност, къде виждате реалната алтернатива на това управление?
Стоян Ганев: Това е големият проблем. Проблемът е, както и в интервюто съм казал, ще го повторя и сега, проблемът е, че хората не виждат алтернатива. Това е страшно за тях, за психологичното им състояние, защото наистина не се вижда алтернатива в опозиционното пространство. Това са някакви инфантилни действия, да се уволнява правителство например. Вчера чух, нямам много време да гледам телевизия, но по телевизията сутринта чух, че във Видин са събрани 200 и няколко подписа. Как е възможно това? Вие си спомняте от годините в които работихме със СДС, вие бяхте един от водещите антикомунистически журналисти, какъв ентусиазъм беше, какво желание на хората беше да се противопоставят. Сега няма такова нещо, няма алтернатива.
Водещ: Никъде ли не виждате алтернатива?
Стоян Ганев: Аз се надявам, че тя постепенно ще се очертае. Имам такива не само усещания, но и наблюдения, че алтернатива постепенно ще се оформи. Аз, когато говоря за алтернатива, нямам предвид да възникнат лидери. На хората им е омръзнали от това някой, който се мисли за много силен, изведнъж да реши да прави политическа партия. Аз имам предвид някой или някоя сила, която да формулира идеи, да формулира конкретни цели, които да покажат на хората, че може да им се промени живота.
Водещ: Няма ли такава сила в момента?
Стоян Ганев: Така очертана сила, такава, която да вдъхнови хората, която да ги убеди, още повече сега убеждението е два пъти по-трудно, да не кажа и повече...
Водещ: Да, така е.
Стоян Ганев: ... аз не виждам. Има отделни кълнове.
Водещ: Как би изглеждало според вас бъдещото управление на страната при четирипартиен парламент, като стъпим на тази хипотеза?
Стоян Ганев: Въпреки това, което сега казвам, че не виждат хората алтернатива, аз съм оптимист, че до следващите месеци ще се оформят интересни процеси. Имам и някакви информации, имам някои наблюдения. Смятам, че няма да е така безнадеждно, както сега, но усилията на политиците, които ще носят тази алтернативност, трябва да станат много по-големи, те трябва наистина да разкрият една искреност.
Водещ: Добре. Ако приемем обаче всичко това, ако го поставим на нивото на класическото противопоставяне ляво – дясно, кой е алтернатива на сегашното ляво управление?
Стоян Ганев: Аз съм много голям противник на това, което в България от години се лансира, повтаря, преповтаря – ляво – дясно.
Водещ: Ляво и дясно, да.
Стоян Ганев: Ако някои от политиците, които се дефинират „десни”, могат да ми дефинират с едно изречение защо са десни, но не просто да кажат – ние сме за малка държава и така нататък...
Водещ: Да.
Стоян Ганев: ... аз бих ги признал. Но се съмнявам, че това е така. Същото е и за левите. България има нужда от конкретни иден, адаптирани, или идейни принципи в конкретното българско пространство, защото това е една много бедна държава...
Водещ: Конкретни управленски идеи, да. Добре. Всъщност как изглеждат...
Стоян Ганев: Следователно тук не може да виреят класически постановки за дясно и ляво.
Водещ: Да.
Стоян Ганев: Тук трябва държавата да е силна, да помага на бедните хора, на пенсионерите, същевременно трябва да осигури политическа свобода.
Водещ: Да. Как изглежда СДС като образ днес на фона на вашия спомен за онова СДС?
Стоян Ганев: Жалко, жалко ми е да наблюдавам това, защото все пак аз съм наистина свързан, пък и вие сте свързан с едно минало, милиони хора са свързани с едно минало, което беше погребано.
Водещ: Погребано.
Стоян Ганев: За мен то беше погребано.
Водещ: А как изглежда ДПС – партията, която на времето, когато бяхте външен министър, беше партньор на тогавашното СДС?
Стоян Ганев: Вижте, аз имах много добро отношение към ДПС и отношения с ДПС много добри, защото те подкрепиха на времето, ако си спомняте...
Водещ: Точно така беше.
Стоян Ганев: ... нашето правителство.
Водещ: Така беше, да.
Стоян Ганев: Не се поколебаха и ние не се поколебахме да направим този мост.
Водещ: Да.
Стоян Ганев: Това беше друга партия.
Водещ: Тогава.
Стоян Ганев: Други хора.
Водещ: Лидерът им е същият.
Стоян Ганев: Лидерът е същият, но аз мисля, че проблемът при тях е, че те някак си забравиха, че са партия, която все пак е партия на малцинство. И така се разви и политическата система. Тук отговорни са българските политици също.
Водещ: Искате да кажете, че е по-добре да си бяха стояли партия на малцинство?
Стоян Ганев: Те се превърнаха в партия, която общо взето е типично за партия на мнозинството.
Водещ: Това е развитие.
Стоян Ганев: Да, това е развитие, но то не е нормално, защото те все пак са партия на малцинството. Сега мандатът е на ДПС. Те носят огромна отговорност.
Водещ: Да.
Стоян Ганев: Целият поглед, всичко е насочено към тях. Очевидно са станали много богати. Хората си задават въпроса откъде е това. Въобще хората си задават въпроса откъде са тези скъпи... Аз самият, аз се шашнах тук, в София, да видя коли, които не мога да видя в Ню Йорк.
Водещ: Защо говорите за близост между Борисов и Сидеров?
Стоян Ганев: Аз не говоря за близост. Тук заглавието така е изведено.
Водещ: Да, заглавието.
Стоян Ганев: Аз говорих за това, че...
Водещ: Разбирам.
Стоян Ганев: Те ме попитаха какво ми е мнението за Борисов. Аз казах, че не просто неговата харизма е причината за неговия политически феномен, аз и него съм му го казвал, но и това, че той наистина иска, това поне е моето усещане, но мисля, че и на много други, иска да промени страната. Той не е там, за да прави пари. Той е там, защото иска да направи нещо. Пречи му се действително, няма съмнения по този въпрос, но това прави много силно впечатление – че има една искреност в действията му. И нещо подобно аз виждам, не се страхувам да го казвам, тук някак си се страхуват...
Водещ: Да.
Стоян Ганев: ... да се споменава „Атака”, да речеш, че не съществува – това е друг парадокс на политическия ни живот...
Водещ: Да.
Стоян Ганев: ... няма го, няма такова политическо явление „Атака”, няма го Сидеров. Аз смятам, че това е една глупост, това е един страх на политическия елит, който се ръководи от някакви партийни, колкото и да са интересни, централи навън. Откъде накъде?
Водещ: Виждате ли мост...
Стоян Ганев: Не, аз искам да го видя, например вие като журналист смятате ли, че е нормално Европейската народна партия примерно, поне много се говори за това, и партийните чиновници, колкото и да са важни за България, смятате ли, че е нормално те да определят кои гласове в България са добри и кои гласове в България са лоши, кои стават за управление, кои не стават за управление, и нашите политици са готови веднага да кажат – о, там е, където ние трябва да гледаме? Там, което те трябва да гледат, е какво става в България, какво доверие имат в България и какво намерение имат да правят в България.
Водещ: Зрее ли автентична българска политическа среда?
Стоян Ганев: Засега е трудно да се каже, заради цялата тази бъркотия, заради цялата тази корумпирана система, но ако следващото управление, което няма алтернатива за това, няма избор, следващото управление е интересно и ще влезе в историята с това, че то има една главна задача, задача на задачите – да започне реална битка с...
Водещ: Корупцията.
Стоян Ганев: ... корупцията, но аз бих казал по-конкретно – с политическата мафия, с гангстеризма, с организираната престъпност, с битовата престъпност, която тормози хората навсякъде, във всяко населено място. Ако те не се справят с това, ако те не са в състояние да направят това, по-добре да не се захващат. Затова аз имам известна... известна симпатия е трудно да се каже може би, защото тук не става дума за симпатии, а смятам, че такава партия като „Атака”, разбира се, тя търпи своето развитие, както виждаме, към положително излъчване на послание, тя, поради това, че има консенсус, че е некорумпирана, може да изиграе решителна роля за битката с престъпността, с корупцията...
Водещ: Да.
Стоян Ганев: ... тъй като аз /.../ вярвам, че тези, които са в СДС примерно стари...
Водещ: Разбирам, просто...
Стоян Ганев: ... гвардейци могат да я водят тази борба.
Водещ: Благодаря на Стоян Ганев за този разговор.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Кой ще спечели войната между триумвиратите? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди