изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:28 EET
Започна експериментът на века    
По света

След три десетилетия подготовка започна най-големият физичен експеримент правен някога досега. Точно в 10:06 българско време бе пуснат най-големият ускорител на частици. Поток от протони се отправи на "пътешествие в дългия цели 27 километра ускорител Мощността на потока бе около 450 гигаелектронволта, което е 30 пъти по-малко от проектираната мощност на ускорителя. Пълната си мощност той ще достигне през 2010 г.



 

Учени и обикновени хора от цял свят чакаха с нетърпение пускането на най-голямото научно съоръжение в света - Големия адронен колайдер (LHC), чиято стойност е 4,65 милиарда паунда.

Преди началото на експеримента тунелът беше охладен до температура, близка до абсолютната нула (-271 градуса по Целзий), а тестове показаха, че всички елементи от него са  синхронизирани.

Той е най-мощният ускорител на частици, създаден от човешката ръка. Очакванията са, че с това революционно устройството ще се получи нова информация за силите, действащи в Космоса, а също така ще се възпроизведат условията след Големия взрив, създал познатата ни Вселена.

Ускоряваните субатомни частици (например протони или тежки йони) ще се получават от водород, като за достигане на максимален интензитет на лъчите ще са необходими едва 2 нанограма водород на ден. Иначе казано, за да изразходва "цял" един грам водород, на колайдера ще са му нужни 1 милион години.

Ускорените частици ще се движат под действието на мощно магнитно поле с почти скоростта на светлината, като всяка от тях ще изминава цялата 27-километрова дължина повече от 11 000 пъти в секунда.

Магнитите на колайдераимат тегло от около 10 000 тона желязо и надминават по масата си дори Айфеловата кула. В централната част на ускорителя са разположени две гигантски тръби, които ще поддържат температура, по-ниска от космическата.

Те са изградени от хиляди свръхпроводими нишки от ниобиево-титаниева сплав. Всяка нишка е 10 пъти по-тънка от човешки косъм, а общата им дължина е над 10 пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

На 4 възлови места в LHC двете ускоряващи частиците тръби се пресичат, което води до сблъскване на протоните и до още по-високата им скорост.

Енергията, получена от светкавичното движение на частиците, ще бъде достатъчна за разтопяването на половин тон мед или за мигновеното унищожаване на малък автомобил.

С експеримента се търси легендарната вече частица Хигс-бозон, наричана още "частицата на Бог". Водещите експеримента учени смятат, че първите сигурни данни можем да чакаме не по-рано от края на годината. bpost.bg

 


Сходни връзки

Започна експериментът на века | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди