изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:34 EEST
Хирурзи спасиха бебе с външно сърце    
По света
Уникална по рода си операция беше извършена в клиниката „Сан Донато“ в Милано, която е специализирана в научните изследвания на сърцето.


Това съобщиха италианските медии.
Лекари оперираха бебе на 8 седмици от Камерун, което е страдало от ectopia cordis. Това е вродена и много рядко срещана малформация на сърцето. Интервенцията беше определена от самата болница като „истинско събитие на науката“. Тя беше извършена от екип на педиатричната кардиохирургия под ръководството на Алесандро Фриджола и Алесандро Джамберти.
В различни форми болестта поразява 5-8 деца на всеки един милион новородени и почти винаги води до смърт. Става въпрос за дислокация на сърцето, което още при раждането на детето се намира извън тялото и пулсира „във въздуха“. Единствената надежда в тези случаи е то да се постави по хирургически начин във вътрешността на гръдния кош, което е почти невъзможно поради липсата на място и поради предизвикването на серия от усложнения.
Няма точни данни за това какъв процент от бебетата в света остават живи след оперирането при подобна аномалия. В случая в миланската болница е било създадено по изкуствен начин пространство за сърцето в гръдния кош. След това е бил възстановен самият гръден кош. Според хирурзите операцията е приключила напълно успешно и бебето вече е било изписано. В момента то е в напълно нормално физическо състояние. Детето е родено в село до езерото Чад от 20-годишна майка.
Италианската болница се е оказала единствената в света, която се е отзовала на призивите за помощ на една английска лекарка.
 
ProntoSofia.com
 


Сходни връзки

Хирурзи спасиха бебе с външно сърце | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди