изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:38 EEST
Бъдещето невъзможно! Или колко струва на правителството един живот    
КоментариПарите от бюджетния излишък (1,2 милиарда лева!)  ще бъдат разпределени в два пакета - социален и инвестиционен. Така поне ни разправя властта. Инвестиционният пакет щял да включва средства за инфраструктура, отбрана и сигурност, общини, образование и здравеопазване.
Това е програмата на правителството. В нея обаче отдавна има вирус.



Самият факт, че разполагаме с бюджетен излишък от 1,2 милиарда лева не говори за нищо друго освен за зле планиран бюджет.

Програмистите на управлението съвсем объркаха всякакви сметки за правилна разработка на социалната политика. Или просто не прецениха, че са събрали повече пари отколкото могат да откраднат. Какъвто и да е отговорът, властта доказа, че е неспособна да програмира бъдещето.

Проблемът не е в това, че има излишък, а как ще бъде разпределен той. Пари има! Имаше и от Европа, но ни ги спряха. Заради далавери и кражби. Заради злоупотреби и чиста политическа глупост.

Много е странно обаче да си говорим за пари в излишък при положение, че има толкова нуждаещи се.

Някой сети ли се за това, когато пресмяташе какви туристически екскурзии да се направят за определени партийни членове? Защото нали не сте си помилсляли, че въпросните разходки за пенсионери до морето ще огрее вашата баба или дядо.

Но и това няма значение. При цялото ми уважение към всички пенсионери, към всички онези дали част от себе си за нашето бъдеще - цялата тази туристическа авантюра си е чиста подигравка не само с вас, но и с бъдещето на България.

Първо, подобен род смехотворни инициативи няма да решат нито един наболял проблем, второ, докога ще се включваме в дискусии за това кой е най-точният модел властта да омае своите активни гласоподаватели.

Колко им трябва на милите хора. По едно кебапче на Бузлуджа и помпозни обещания за летни круизи и gsm-и. Е да, ама както се казва в една българска реклама: "Най-хубавото предстои!". Само дето властта не го разбра.

Вместо да се усмихва пред обектива при откриването на нов център за суперкомпютри или да нахлузва каската за първа копка на АЕЦ "Белене" Сергей Станишев да беше помислил как се програмира бъдещето.

А то, драги управници е и винаги ще бъде в децата. А, за да се превърнат те в конструктивно наше бъдеще трябва да преминат през невероятни изпитания.

Всички те започват в родилното отделение. Там човек се ражда, но понякога там се и бори за живота. И за жалост, понякога не успява да се пребори.

Там, уважаеми политици, съм сигурен, че никога не сте влизали. Може би дори за собственото си дете. Там има така наречената най-проблемна зона на всяка неонатология - тази с рисковите бебета. А рискови са тези, родени с тегло под 2,5 кг, преждевременно родените, близнаците или пък бебетата с някакъв друг проблем.

За всички тях има едно основно правило: веднага след раждането трябва да бъдат поставени в инкубатор, който да създаде най-добрата среда за оцеляването им.

Този икубатор, господа управляващи не е нещо, в което може да си завъртите парите. Там се води борба за живот. Доскоро смъртността в такива случаи беше доста висока.

Днес отново може да стане така. Защото не достигат кувьози. Няма и как да ги набавим чрез дарителски кампании от "Българската Коледа" до следващия Великден. Няма да стане и само с подаяния от чужбина.

Япония подари два кувьоза и спомагателна техника за 39 878 евро на Клиниката по неонатология и реанимация в секцията по детска хирургия към "Пирогов", но това няма да ни оправи. Най-малкото, деца не се раждат само в София. А в провинцията е страшно.

Има случаи, в които лекарите трябва да решат на кое дете да изключат кувьоза, за да бъде вкарано по-нуждаещо се.

Иначе борбата на медиците е дала множество светли примери как не трябва да изоставяме нашето бъдеще, колкото и безнадеждно да изглежда.

Около 600 грама е тежало най-малкото оживяло бебе у нас. То в момента е на 8 години и по нищо не се отличава от връстниците си.

В повечето клиники обаче инкубатори няма. Там, където все пак са налични, кувьозите са не повече от четири: един транспортен за тежките случаи, с който откарват децата до специализирана клиника, и три стационарни.

Животът в специалната зона тече с друг ритъм от този в останалите части на отделението. Бебетата са на системи, които ги хранят и поддържат.

Но парламентарните лакеи нито са виждали, нито са чували този ритъм, защото не им е нужен в момента. Сега на дневен ред са избори и трябва да финансират сгодна за тях кампания.

В суперкомпютъра, планиращ новите политически машинации има ужасен вирус, който не позволява да се види най-важното - проекцията на бъдещето.

Защо никой не споменава децата? Защо този бюджетен излишък не отиде за тях? За какво са ми суперкомпютри, валидатори в градския транспорт или екскурзии по морето, ако ще умират деца? Не ги искам! И родителите ви не ги искат.

Цената на живота никога не е висока и винаги е с приоритет. Трябва да сте го чували някъде. Все и вие сте учили нещо.

За липсата на подходяща апаратура за новородени няма да се сетите никога. Просто, защото е далеч от интересите ви. Далеч от прожекторите и сензациите. Освен когато там не изплаче някой наследник на прочути родители или се появи бебе, тежащо нищожните 600 грама, и оживее.

Но за да оцелее такова бебе, са нужни не само желание и усилия, а също така техника и медикаменти.

В случай, че започне да ви пука, но излезете с оправданието, че няма достатъчно пари в бюджета ето ги и цифрите: цената на един кувьоз варира от 18 до 30 хиляди лева.

За справка вчерашната (09.09.2008) компютърна феерия на Станишев и помпозната церемония по откриването на супермашинариите струва на държавата милиони.

Не, че не трябва да прогресираме във всяко едно отношение. Ама глупостите на правителството не ви ли приличат малко на история от сорта на: "Не са си измили пода от насраното, а слагат паркет".

При новия начин на финансиране на болниците е невъзможно да се набави жизненоважната апаратура. Лекарите разчитат на неправителствени организации и на благотворителни кампании.

Годината е 2008. Водим се членове на Европейския съюз, животът опира до въпросните 18 или 30 хил. лева. Този алгоритъм явно е непонятен на нашите програмисти от парламента.

Така че отговорът го знаете. За да чуваме как детският плач оповестява новото начало, просто трябва да сменим схемата!


Ивайло Кючуков, Actualno.com
 


Сходни връзки

Бъдещето невъзможно! Или колко струва на правителството един живот | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди