изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:30 EEST
Властите в Тексас: Щетите от Айк са огромни, но избегнахме най-лошото    
По света
В събота, след като премина през южната част на Тексас, той спадна до тропическа буря, с ветрове със скорост от 95 км/ч


Ураганът Айк, който в нощта на петък срещу събота удари американския щат Тексас в района на туристическия курорт Галвестън, е причинил огромни щети. Най-лошият сценарий обаче е бил избегнат. Това заяви губернаторът на Тексас Рик Пери, цитиран от световните агенции.

В Галвестън ураганът бушува с ветрове със скорост от 200 км/ч. Градът е разположен на парче земя, между лагуна и Мексиканския залив. Той беше залят с вълни с височина от 6 метра.

Стихията изтръгна дървета, електрически стълбове и светофари, изпочупи витрини, отнесе покриви и комини на жилищни сгради, изхвърли няколко корабчета на сушата. Последва наводнение, като на места водата в града достигна до метър и половина.

В района на град Хюстън, четвъртия по големина град в САЩ, наводненията бяха доста по-малки от очакванията. В центъра на града бяха изпочупени стъклата на най-високата сграда, небостъргач с височина 305 метра.

Кметът на града Бил Уайт призова жителите на Хюстън, които не пожелаха да се евакуират, да не напускат все още домовете си и да пият само минерална вода.

В събота, след като премина през южната част на Тексас, Айк спадна до тропическа буря, с ветрове със скорост от 95 км/ч.

Заради Айк в Тексас бяха евакуирани 2,2 млн. души. В съседния щат Луизиана бяха евакуирани 130 хил. души. Въпреки заповедта за евакуация десетки хиляди жители на Галвестън останаха по домовете си.
Американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф каза, че Айк е причинил смъртни случаи, но не уточни колко точно са жертвите. Засега е потвърдена смъртта на една жена в Тексас, която е загинала под рухнало под напора на вятъра дърво.

Очаква се жертви да има сред хората, които не са пожелали да се евакуират в Галвестън. Вероятно ще бъдат открити трупове в наводнените къщи в града.

В бедстващите райони вече има спасителни екипи. Американският президент Джордж Буш обяви бедствено положение в Тексас.

Според американски застрахователни компании щетите от Айк ще възлязат между 8 и 18 млрд. долара. Тази цифра е далеч от 80-те милиарда долара разрушения, които причини преди три години ураганът Катрина, предаде Ройтерс.

Заради преминаването на Айк в района на Хюстън и на Галвестън без електричество останаха 4,5 млн. души, предаде ИТАР-ТАСС.

В щата Тексас бяха напълно унищожени два от неговите символа. В Хюстън заради късо съединение, причинено от преминаването на Айк, се подпали прочутият ресторант Бренанс и изгоря до основи, предаде ДПА. Заведението беше известно със супите си от костенурки и с банановите си десерти.

Подобна беше съдбата и на ресторанта Балинес в Галвестън, който си спечели слава още от 20-те години на миналия век, предаде Франс прес.

Евакуацията заради преминаването на Айк в Тексас спря работата на 14 рафинерии. Една рафинерия в щата Лузиана все още не работи заради отстраняването на последиците от предходния ураган Густав. Общо тези рафинерии произвеждат 23% от горивото на САЩ, уточнява Ройтерс.

Започна завръщането на работниците по нефтените платформи в Мексиканския залив, евакуирани заради Айк, допълва агенцията и припомня, че заради тази евакуация беше нарушено производството на нефт и на природен газ, което повиши цените на горивата на бензиностанциите в САЩ.

Айк не успя да влезе в челната тройка на най-убийствените урагани в САЩ, отбелязва Франс прес.

На първо място в класацията е ураган от четвърта степен отнел живота на най-малко 8000 души в Галвестън през 1900 г.

На второ място е ураган във Флорида от 1928 г. Стихията отне живота на 2500 души.

На трето място е ураганът Катрина, който на 29 август 2005 г. отне живота на 1500 души в щата Луизиана и околните щати и остави голяма част от Ню Орлиънс под вода.

 

 


Сходни връзки

Властите в Тексас: Щетите от Айк са огромни, но избегнахме най-лошото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди