изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:47 EEST
Емел Етем - съдружник с трафикант на оръжие!?    
Новини Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем има общ бизнес с лице, за което чешките власти през 2000 г. твърдят, че е един от най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб.

Вицепремиерът и визираният от чехите българин Янко Крумов Хаджигеоргиев имат по 25 процента от капитала на търговското дружество "КАРЕ - 93". Фирмата е регистрирана на столичния бул. "Васил Левски", а предметът й на дейност е търговия с разнообразни стоки, установи проверка в съдебно - правните регистри. Търговското дружество развива дейност в момента, показа справка в регистъра ДАКСИ. Българският вицепремиер има още трима съдружници в КАРЕ, съобщава БГНЕС.

Интересни подробности изникват обаче около другите бизнес съдружия на Янко Хаджигеоргиев. През 1995 г. той създава обща фирма с руснаци - "Ядран" ООД, която съществува и в момента. Освен това Хаджигеоргиев е представител у нас на чешката фирма "Агропласт". Според регистрите тази фирма на съдружника на Етем се занимава с "търговско посредничество на едро с машини, оборудване, плавателни съдове и летателни апарати".

През юни 2000 г. в Чехия се завихря огромен политически и оръжеен скандал, в епицентъра на който е именно "Агропласт". Чешката обществена телевизия СТ огласява секретен доклад на държавното контраразузнаване. Според него "Агропласт" е сред най-големите трафиканти на оръжие в международен мащаб от 1994 г. до 2000 г.

По искане на правителството на в Прага, в продължение на 1 г. чешките служби за сигурност я разследват. Преди това двама от собствениците на "Агропласт" са били обвинени в родината си в незаконен трафик на самолети МиГ-21 от Русия за Северна Корея.

Името на съдружника на вицепремиера Емел Етем се свързва и с фалиралата Балканска универсална банка /БУБ/. Янко Хаджигеоргиев е управляващ във фирмата "Си Ейч Ес Ел - България" ЕООД заедно с Петър Хараланов. Единствен акционер в дружеството е познатата вече "Си Ейч Ес Ел холдингс". В доклад на квесторите на БУБ до Българска народна банка от същия период пише, че зад "Си Ейч Ес Ел - България" ЕООД стои шефът на надзорния съвет на банката Васко Нинов и прокуристката Данка Петрова.

Според съдебните регистри обаче двамата липсват като акционери там. "Си Ейч Ес Ел - България" ЕООД се явява сред основните длъжници на фалиралата БУБ., пише още в доклада на квесторите до БНБ. На 13 септември фирмата на съдружника на българския вицепремиер е получила кредит в размер на малко над 2.6 млн. лв. БГНЕС

 


Сходни връзки

Емел Етем - съдружник с трафикант на оръжие!? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди