изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:11 EEST
ДНЕС В КЛАСНИТЕ СТАИ В ДОБРИЧ ВЛИЗАТ 10420 УЧЕНИЦИ    
Образование

Около 900 първокласници ще прекрачат училищния праг на 15 септември в  учебните заведения в община Добрич. Всички малчугани, които за първи път ще чуят училищния звънец, ще получат от кмета Детелина Николова детската книжка "Щом си първолак, значи си юнак". Общинските училища ще започнат новата учебна година в 9 часа с издигане на националния трибагреник и химна на Република България. Детелина Николова ще открие учебната година в ЕГ "Гео Милев", съобщиха от пресцентъра на кметството.     




Анализите на община Добрич сочат, че се наблюдава ръст на броя на децата, които ще започнат да посещават детските градини тази година. Забавачниците за 2008/2009 година ще посрещнат за първи път 568 деца в обновени сгради. В общинските училища ще се обучават 10 420 ученици в 495 паралелки. 
Община Добрич осигури над 500 хиляди лева за ремонт на всички 19 училища и 17 детски градини. Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме. Извършени са хидроизолации на покриви, ремонт на котли и отоплителни инсталации, ремонт на санитарни възли, външна мазилка по фасади на училищни сгради, благоустрояване на дворове, ремонт на настилки на спортни площадки и др.     
В общинските учебни заведения бяха разработени и се реализират програми за повишаване на енергийната ефективност. В 19-те общински училища са изградени 38 компютърни кабинета. От дарение на фирма "Пионер - Семена България" на стойност 10 хиляди долара са закупени 20 компютърни конфигурации, които са разпределени в 5 училища. Община Добрич създаде възможност 95 % от децата и учениците в града да получат начална компютърна подготовка. Закупени са и са доставени навреме необходимите учебници и учебни помагала за учениците от първи до седми клас и подготвителните групи от детските градини на стойност близо 560 хиляди лева.
Проверките, които община Добрич и РИОКОЗ са извършили, показват, че всички общински учебни заведения са много добре подготвени и освежени за Новата  2008/2009 учебна година.
Община град Добрич изказва своята благодарност на всички училищни ръководства, педагози, служители, родители за проявеното съпричастие в решаване на основната задача - добричките деца да се обучават и възпитават в добри и качествени условия.     
 След десетгодишно ходене по мъките община Добрич стана собственик на сградата на СОУ "Димитър Талев". Това отваря широко врати за нови възможности пред екипа на учебното заведение за участие в европейски програми, свързани с подобряване на инфраструктурата и материално-техническата база в училище. Там новата учебна година ще започне в ремонтирани и освежени класни стаи. В часовете по Информационни технологии учениците ще работят на чисто нови компютърни системи с плазмени монитори. И тази година СОУ "Д. Талев" започва с нови проекти - общо четири. Единият е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е наречен "Равен старт в първи клас". Три са новите проекта, финансирани от програма   "Учене през целия живот". За здраве, успех и просперитет на цялата училищна общност днес иконом Стоян Иванов, архиерийски наместник на Добричка духовна околия, ще отслужи празничен водосвет в СОУ "Димитър Талев".

 

 


Сходни връзки

ДНЕС В КЛАСНИТЕ СТАИ В ДОБРИЧ ВЛИЗАТ 10420 УЧЕНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди