изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:56 EEST
АБСУРДНА ЗАПОВЕД ЗАБРАНИ НА ПАЗАРА ДА СЕ ТЪРГУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 20 КГ    
Новини

За абсурдна заповед, която забранява продажбата на повече от 20 кг плодове и зеленчуци на масите на централния кооперативен пазар в Добрич, алармираха търговците. Тя е издадена от изпълнителния директор на ПФК "Добруджа" Роман Георгиев. Припомняме, че в момента футболното дружество управлява общинския пазар, след като той бе апортиран от общината с цел издръжка на футбола в Добрич.




Заповедта на футболния шеф за ограничаване на търговията на пазара се аргументира с "настъпване на активния сезон за продажба на селско-стопанска продукция и изискванията на Закона за стоковите борси и тържищата". С нея Роман Георгиев забранява "продажбата на плодове и зеленчуци в количества, по-големи от 20 кг на територията на масите-щандове в района на Централния пазар". Изпълнението на заповедта той възлага на наемателите на маси-щандове, а контролът по изпълнението й - на инкасаторите на централния пазар. Заповедта е с №16 от 11.09.2008 г.
НДТ направи проверка в Закона за стоковите борси и тържищата. Там текст, който да регламентира продажбата на количества не по-големи от 20 килограма в кой да е сезон няма. Още повече, видно от същия закон, а и потвърдено за НДТ от вещи в материята, Централният пазар в Добрич няма нищо общо нито със стоковите борси, нито с тържищата. Дори при формулирането на изискванията за тържища изрично е упоменато, че те не се отнасят до общинските пазари. НДТ потърси за коментар управителя на "Общински пазари" ЕООД, което стопанисва пазарите в кварталите на града, Иван Светославов. Според него, заповедта е абсурдна. А посоченото количество от 20 кг е смехотворно и то точно в момента, в който се приготвя активно зимнина. Това означава, че клиентът не може да си купи повече от 20 кг. пиперки или домати за консерви, защото Роман Георгиев така е решил. Или не може да си купи чувал със захар за компотите, тъй като той тежи повече от 20 кг. Това са куриози, все едно да забраниш в някоя от големите вериги хипермаркети да продават по-големи количества от дадена стока, добави той.
Това е тотална некомпетентност и противоречи на всички правила на свободната търговия, коментират търговци и клиенти на пазара. Според тях, подобна заповед е търговски фашизъм и ощетява правата както на търговците, така и на клиентите. Запознати със ситуацията на централния пазар коментират, че подобна заповед, най-вероятно цели да защити интересите на тези, които продават на т.нар. паркинг. И припомнят, че преди време общината предостави на ПФК "Добруджа" и паркинга на пазара. Отново с цел издръжката на футболния клуб. Сега той бил преотдаден няколко пъти, а не него се извършвала търговия на едро направо от камионите. Други пък подозират, че това е своеобразно отмъщение на Роман Георгиев към търговците на пазара, които, както е известно, не го долюбват.  
При липса на законово основание, поставянето на ограничение за количеството стока, което може да се купува от обектите на пазара, е дискриминация спрямо потребителите и нарушение на техните права, категоричен бе шефът на местното поделение на Комисията за защита на правата на потребителите Милчо Желев. Той се ангажира за проверка на казуса и предприемане на необходимите мерки.
Според Иван Светославов, община Добрич, която е акционер в ПФК "Добруджа", трябва да поиска отпадането на тази заповед.
 


Сходни връзки

АБСУРДНА ЗАПОВЕД ЗАБРАНИ НА ПАЗАРА ДА СЕ ТЪРГУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ 20 КГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди