изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:49 EEST
ГЕРМАНЕЦ И АВСТРИЕЦ БЕДСТВАХА 15 ЧАСА НА ЯХТА ПРЕД ПЛАЖА В КАВАРНА    
Новини   Служител на “Морска администрация” подменя три пъти въжетата, с които е привързан катамаранът, спасява  го да не се  разбие в бетонната стена

 

   Служител на изпълнителна агенция “Морска администрация”, гранични полицаи и рибари от Каварна спасиха  от разгром австрийска яхта. Инцидентът започва около 18 часа на 11 септември и благополучно завършва в 9.30 часа на следващия ден в Каварненския залив.



 

Яхтата с бордови № 26762 идва от Австрия по Дунав. На 11 септември сутринта 65-годишният германец Хелмут Малуче и Алоис Хел, на 47 г., се отправят от Мангалия, Румъния, към Балчик.

    “Времето беше много хубаво, морето – гладко и нищо не предвещаваше буря”, разказа германецът, който все още не беше се успокоил от преживяното. “По едно време излезе силен югозападен вятър, свалихме платната и се опитахме да запалим двигателите. Не успяхме и решихме да влезем в залива на Каварна. Вятърът обаче започна да ни тласка към брега и между 18 и 19 часа катамаранът опря о камъните. После дойдоха хора и ни помогнаха”.

   От вълните и удара в каменистия бряг се беше повредило и рулевото устройство на плавателния съд. Вълнението беше над 3 бала и никой от рибарите не рискува да се доближи с лодка и да изтегли бедстващите на безопасно място, обясни Стоян Стоянов, главен специалист в изпълнителна агенция “Морска администрация”. По-късно става ясно, че същата вечер и екипажът на риболовен кораб “Свети Никола”, излязъл в открито море, не посмял да се завърне в Каварна и нощувал в заливчето на “Русалка”.

   Тогава Стоян и граничарите намират въжета, избутват обратно яхтата в морето и на ръце я изтеглят пред ресторант “Чайка”. Завързват предната й част за бетонната стена на плажа, а кърмата – за мостчето пред ресторант.

   През цялата нощ екипажът следи с тревога действията на спасителите на плажа, докато бедстващият съд се подмята от вълните. Укрепителната стена е на 2-3 метра и като нищо ще размаже корпуса, ако въжетата подадат или пък се скъсат.

 

 

   “Три пъти сменях въжетата, които от триенето в бетона изтъняваха като конци”, уточни специалистът от “Морска администрация”. С натежали от безсънието очи той и граничните полицаи дочакват да стихне вятъра и да падне вълнението. Тогава Фьодор Чупринов пали риболовния си кораб “Диана” и взема на буксир катамарана до буна 1, където е лодкостоянката на рибарите от Каварна.

Текст и снимки:

Димитър АПОСТОЛОВ

СНИМКА

 


Сходни връзки

ГЕРМАНЕЦ И АВСТРИЕЦ БЕДСТВАХА 15 ЧАСА НА ЯХТА ПРЕД ПЛАЖА В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди