изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:30 EEST
Детелина Николова: Наблюдава се оценка на проекти на базата на партийни лобита    
Новини София. Ако се гледа професионално на проектите, с които Община Добрич кандидатства, ще бъдем номинирани. Не бих искала да мисля, че оценките ще бъдат на база на партийни лобита, каквито в някаква степен наблюдаваме на този етап. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на града Детелина Николова. На въпрос дали има такива опасения Николова отговори: „Определено имам такива опасения и виждания, защото за сега всички информации, които излизат в средствата а масова информация показват, че този момент се наблюдава”.


„Добрич е община, която обхваща населеното място град и това е едно от ограниченията, което не ни дава възможност да кандидатстваме по всички Оперативни програми, както това имат като възможност общините, в чиито управление влизат селските райони. Ние нямахме възможност да кандидатстваме и по Програма САПАРД. Не отговаряхме на критериите, от гледна точка на това, че нямаме такива селски райони. Така че съсредоточихме вниманието и усилията си към Програма „Градско развитие”, където по различните мерки – социална, културна, инфраструктурна – подготвихме съответно проекти”, каза Детелина Николова. Сега общината приключва работата си около документите по мярка „Културна среда”. Според кмета в определените от съответните екипи на програмата срокове – до 15 октомври общината ще бъде готова и ще депозира своите проекти в тази посока. Другите програми, по които градската администрация кандидатства с проекти, са Програма „Турисъм” и Програма ФАР за трансграничното сътрудничество. „С Община Костанца ние имаме изключително добри партньорски контакти и винаги двете общини участват във възможностите, които се предлагат от една или от друга страна”, каза Николова. „Аз не бих могла да изредя всички проекти, тъй като те са много. Но определено мога да кажа, че усилията ни са насочени към градската среда, за да можем действително да добавим стойност от Оперативните програми към дейностите и към това, което общината със собствения си бюджет може да направи. Очакваме в края на тази година да получим становище по депозираните вече проекти дали сме община бенефициент по някоя от тези програми или не, по някой от тези проекти или не. На този етап тази година нямаме такава номинация”, отбеляза тя.
През месец ноември миналата година общината е получила одобрение на проект по Програма „Туризъм” по трансгранично сътрудничество и сега се работи по него. Във връзка с подобряването на градската среда – изгражда се велоалея от зоната на градския парк към Центъра за защита на природата и животните. Там в самия център ще бъде изградена наблюдателна кула, от която всеки посетител ще може да наблюдава голяма част от животните, които се разхождат там. „Центърът за защита на природата и животните е единственият в България. Изграден е по проект на наши швейцарски партньори. В него в естествена среда животните се разхождат и посетителите могат да бъдат сред тях. Той е уникален и като такъв в него са конете на Пржевалски – никъде другаде на Балканите ги няма. Само от преди десетина дни имаме вече и две нови миещи мечета, които са новата атракция на този център. За тях ние изградихме специални съоръжения и водни площи. Те са ни подарък от нашите партньори от Шафхаузен, Швейцария”, каза Николова. Сега пък в края на лятото деца от Добрич и Констанца са организирали четиридневен скаутски лагер на този Център за защита на природата и животните.
На въпрос дали общината ще кандидатства отново по Проект „Красива България” Николова отговори: „Винаги сме използвали тази възможност. За съжаление, миналата и тази година нямаме номинации, но отново ще подготвим проекти и ще кандидатстваме. Те са свързани предимно подобряването на градската среда, с културно-историческото наследство”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Детелина Николова: Наблюдава се оценка на проекти на базата на партийни лобита | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Детелина Николова: Наблюдава се оценка на проекти на базата на партийни лобита
Автор: Anonymous да 2008-09-17 @ 13:29 EEST
detelina  q biva da laze.za6to nese ogleda po-ulicite dagi vidi na kakvo prilichat.i da pomisli za grazdanite detoq izbraha,mafiq samo krade i lapa ni6to ne pravi

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди