изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:38 EEST
Казахстан се изтегля от Бургас-Александруполис    
По света Казахстан е приключил с плановете си за пренос на петрол до пазарите на Европа и затова смята да замрази строежа на терминал за преработка на нефт на пристанище Джейхан и да се оттегли от участие в нефтопровода Бургас-Александруполис, съобщава гръцкият в. "Нафтемборики", като се позовава на руската агенция РусЕнерджи, която цитира източници от държавната компания на Казахстан КазМунайГаз.

През 2007 г. Казахстан обеща на Русия (която притежава 51% от петролопровода) да усигури 17 милиона тона петрол за захранването на тръбата. Количеството е равно на половината от суровия петрол, необходим за да гарантира кредитиране и финансиране на проекта Бурггас-Александруполис, припомня гръцкото бизнес-издание в. "Нафтемборики".

Фирмата "Транс Балкан Пайплайн", (която ще поеме строителството на петролопровода) не е информирана за намеренията на Казахстан да се изтегли от участие в проекта, каза пред в. "Нафтемборики" Любомир Денчев, изпълнителен директор на българската компания Булгаргаз Холдинг, която заедно с Техноекспортстрой си поделя българското участие в петролопровода.

Според Денчев няма признаци за оттеглянето на KazMunaiGaz от проекта, тъй като Транс Балкан Пайпталйн работи съгласно първоначално договорените срокове. До края на 2008 г. би трябвало да е завършено актуализираното проучване за изграждането на тръбата, тъй като, по думите на Денчев "картите са стари, а по стария маршрут на петролопровода се намират други транспортни линии и ще трябва да се оцени, дали се налага корекция на маршрута".

Петролопроводът Бургас-Александруполис трябва да транспортира нефт от находища в Русия и Казахстан, през България до Гърция, при това заобикаляйки Босфора и Дарданелите. Неговият капацитет е 35 млн. тона петрол годишно, с възможност да се увеличи до 50 млн. тона.

Международната проектна компания, която ще строи и експлоатира тръбопровода, е 51% притежание на руските енергийни гиганти "Газпром нефт", "Роснефт" и "Транснефт". По 24,5% имат участниците от страна на България и Гърция.  expert.bg

25 въпроса, за които властта си е прехапала езика

Владимир Путин печели България от САЩ

“Известия”: Русия ще превърне България в енергиен център на Европа

Съдбата на Бургас-Александруполис е под въпрос

Междудържавното споразумение за петролопровода Бургас-Александруполис беше подписано

 

 


Сходни връзки

Казахстан се изтегля от Бургас-Александруполис | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди