изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:22 EEST
Премиерът Станишев вися близо час в повреден лифт в Рила    
НовиниРепортерът Страшимир Марчев, който е в друга спряла кабинка във въздуха, разполага с неофициално потвърдена информация, че се е повредил генераторът в началната станция на новия лифт

Министър-председателят Сергей Станишев вися на 30 метра височина повече от час заедно с още двайсетина души в кабинки на открития днес лифт от Благоевград до новия ски център "Картала" над града, съобщи репортер на БНР.



Репортерът Страшимир Марчев, който беше в друга спряла кабинка във въздуха, предаде, че се е повредил генераторът в началната станция на новия лифт.

Станишев открил новата въжена линия и заедно с охраната си и други официални лица - министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов и целия екип на кмета на Благоевград Костадин Паскалев - се качил на лифта, за да стигне до местността "Картала". Това е мястото, където преди седмица бушуваше големия пожар в Рила.

Една минута след тръгването двигателят спрял, кабинките започнали да се връщат назад, блъскали се една в друга. И така - над един час.

Репортерът на БНР предаде, че в кабинките - втора употреба - станало студено. Нямало категорична информация дали са правени задължителните проби на въжената линия.

Преди Станишев да се качи на лифта охранителите му са иззели фотоапарат на природозащитника Стефан Аврамов, който заедно със свои колеги от екологични организации е искал да му зададе въпроси.

Природозащитниците твърдят, че оценка на пораженията на новото строителство в "Картала" върху околната среда е правена през 1996 г., но не и след това. Сегашното строителството било незаконно.

През 2007 г. строителството на кабинковия лифт и преустройството на ски-пистата започнали без да е завършена процедурата по оценка на въздествието върху околната среда.

"Налице е престъпно пренебрегване на българското и европейското законодателство, а резултатът - безвъзвратно обезобразяване на планината.

Въпреки многобройните закононарушения държавните институции все още нямат волята да предприемат нещо, тъй като гражданският натиск върху тях все още не може да надделее натискът оказван от бизнес средите", пише в сайта "За да остане природа (forthenature.org).

Днес пред премиера трябваше да бъде представено изграждането на ски-център "Картала" в Рила планина. Инвестиционният проект включва разширяване на съществуващата и активно използвана база за краткотраен отдих и туризъм и по-нататъшно развитие на ски-зоната, разположена на трийсетина километра от Благоевград.

Целта на този проект е превръщането на ски-центъра в конкурентоспособен на вътрешния и международния пазар зимен курорт чрез изграждане на нови скиписти и съоръжения, инфраструктура, хотелска база, заведения за бързо хранене и развлечения, съобщават от общината. Проектът се осъществява на три етапа в периода 2007 - 2010 год. Общата стойност на инвестицията е 50 млн. евро.

Засега е изградена въпросната шестместна кабинкова въжена линия с капацитет да извозва 1400 човека на час, дължина 3 хил. метра и денивелация - 900 м.

В "Картала" вече има ски-влек с капацитет 900 души на час и дължина 1500 метра и ски-влек за начинаещи с капацитет 500 души на час и дължина 300 м.

netinfo.bg
 


Сходни връзки

Премиерът Станишев вися близо час в повреден лифт в Рила | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди