изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-25 @ 21:57 EEST
ПРОФ. ХРИСТО КОНТЕВ -ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ    
НовиниС пълно единодушие вчера общинските съветници приеха предложението на специално определената комисия за избор на пчетен гражданин на Добрич. Без дебати или коментари, местният парламент потвърди решението на комисията за почетен гражданин на Добрич за 2008 г. да бъде избран ентомологът проф. Христо Контев.

Припомняме, че в определения срок за това - 31 август, общо шест номинации за удостояване с почетното звание бяха направени. На заседанието на комисията, ръководена от председателя на Общинския съвет Румен Иванов, кандидатурата на проф. Контев получи 12 от общо 12 гласа. Тя бе единствената предложена на вниманието на общинските съветници.
Официалното обявяване на новия пчетен гражданин ще се състои на тържествената сесия по повод Деня на Добрич - 25 септември. Тогава той ще получи и символите на общината.
Професор Христо Контев е роден в град Каспичан, Шуменска област. Завършва Висшия институт по земеделско инженерство в Прага, а след това и "Растителна защита" в София. Първоначално работи като ръководител на Растителнозащитната база в тогавашния Толбухин, после - на Опитно поле по агролесомелиорации в с. Карвуна. Над 50 години е работил за Добруджанския земеделски институт, като в последните е негов консултант. Развива и преподавателска дейност. Централно място в неговите изследвания заемат неприятелите по пшеницата - вредна житна дървеница, житна стъблена оса, житен бегач, по слънчогледа и бобовите култури. Има десетки публикации в наши и чуждестранни издания. Участвал е с доклади в редица международни симпозиуми и конференции. През годините поддържа контакти и активна кореспонденция с учени от Русия, Чехия, Полша, Унгария, Франция, САЩ и т.н.
 


Сходни връзки

ПРОФ. ХРИСТО КОНТЕВ -ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди