изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:14 EEST
Стоян Александров: Няма риск за българските банки да пострадат от световната финансова криза    
Интервюта Интервю на спец. кор. на НДТ в Народното събрание Ивелина Оприкова с бившия финансов министър на България Стоян Александров, шеф на кадедра "Финанси" в УНСС

В тази световна криза в момента бюджетният излишък е един допълнителен положителен момент за България и той не бива да се харчи сега. Когато имаме един добър бюджетен излишък, и да ни засегне фактически кризата, няма да се случи нищо страшно, заяви бившият финансов министър и шеф на катедра "Финанси" в УНСС

Г-н Александтров, как ще коментирате световната финансова криза? Ще ни спаси ли бюджетният излишък от нея?


Достатъчно много се експлоатира тази криза. Темата затормозява, мисля си, излишно българските граждани.

Според Вас има ли риск за българските банки? Как ще се отрази кризата на финансовия пазар?


Не би трябвало да има за българските банки специално, защото те не работят с тези инструменти. Българските финансови институции са взели съответните мерки и се съобразяват с тази реалност.

А какво ще посъветвате примерно представителите на бизнеса, дребните предприемачи или онези обикновени граждани, които възнамеряват да теглят потребителски или жилищен кредит? Ще се повиши ли лихвеният процент, рискуват ли?


Който възнамерява да тегли кредити, да си прави сметката как ще си ги обслужва. Да вземаш кредити за спекулативни сделки не е най-добрият начин за бизнеса и просто ще изгори някой. А за обикновените граждани, които теглят потребителски кредити, да си направят добре сметката как да ги връщат и да теглят кредити само при крайна нужда. Има някои вземат кредити, за да правят големи финансови операции, разчитайки на инвестиции в имоти, на наеми. Сега мисля, че не е подходящ момент за този тип спекулативни сделки. Рецепти не могат да се дават, защото ситуацията се изменя с дни, с часове.

Вчера директорът на БФБ Бисера Илкова обясни причините за срива на борсата у нас - не само с финансовата криза, а и с неразумното поведение на инвеститорите. Какво прогнозирате, че ще се случи на фондовия пазар?


У нас никога не е имало фондова борса, тя никога не е била истинска борса, тук никога не е имало истинска търговия и нито една компания не разчита да се определя пазарната й цена от цената на акциите. Едва ли някой инвестира с оглед на перспектива в бъдеще, повечето сделки са прогнозируми - знае се кой играе, за какво играе, сделките се използват най-вече за преразпределение на собственост и т.н. Фондовата борса у нас е псевдопазар. Да, имаше време, когато малките инвеститори можеха да припечелят, но тогава много компании бяха настанени на нашата борса, преди време, имаше ликвидност и растяха цените на няколко предприятия. Но не е това борсата, която е по принцип в света, за да говорим за някаква криза. И това не е основната система за инвестиране на българина. По-скоро при тази криза изгоряха някои, които временно участват в инвестиционните схеми, но това е временно, защото цените на много от тези комапниии могат да се върнат. В това, че инвестираш в борсата, все пак има значение дали имаш дълги пари, т.е. твои пари и можеш да чакаш, дори и да паднат цените, ако нямаш ликвиден проблем, чакаш добрата цена. Понякога тя е под пазарната стойност, друг път е до пазара. Тук проблемът е някой, който има ликвидни проблеми и трябва да пренасочва парите и е принуден да продава инструменти и след като се обезценят, ще претърпи загуба. Ако не ми трябват парите и днес акциите са паднали от 100 на 80 и след 3 години като се върнат на 110 лв., нищо не съм загубил примерно. Фондовият пазар е малко особен. Той е рисков по време на криза за такива, които теглят кредити, за да играят на борсата - те понякога понасят загуби, но те се правят на псевдопрофесионални инвеститори и работят с чужди пари.

А има ли за риск за клиентите на застрахователните дружества - поделенията на AIG?


Вие знаете за решението на федералният резерв да отпусне 85 млрд. долара, за да инвестира там, значи тя е спасена при всички случаи. Защото в крайна сметка в нея са заложени акциите и ако нещо стане, държавата ги придобива. Доколкото разбрах условието е това - 85 млрд. долара срещу 70% от акциите, които са заложени в полза на държавата, така че не би трябвало тази информация да създава някакви настроения в клиентите на българските поделения.

А сега един въпрос малко по различен от темата за световната финансова криза? В последната седмица актуален сред политиците е дебатът как да се разпредели бюджетният излишък? Разнопосочни са мненията на управляващите и опозицията, разнопосочни са мненията и на партньорите в самата тройна коалиция, а опозицията обяви, че управляващите са ги разпределили вече по формулата 3-5-8? Според Вас кои трябва да бъдат основните приоритети? Вие как бихте ги разпределили?


Първо не бих го разпределял, защо трябва да го разпределям? Мога да си ги включа средствата в бюджета за следващата година и при обсъждането на бюджет 2009 година допълнителната част от този ресурс да го включа там. Разпределението на бюджетния излишък действително предизвика много сериозна дискусия. Може би по принцип преди всичко трябва да променят правилата на играта при съставяне на бюджета. Защото при обсъждането на бюджета винаги има искания, които всички осъзнават, че са належащи, но ресурсът не достига. Най-логичното е да се гласува условие, ако се появи бюджетен излишък в края на годината предварително да се определят сферите, в които ще се инвестира. Не е най-разумно в последния момент да ги раздаваш с лека ръка и на бързо да ги харчиш. Това е много неразумно. Защо е нужно да бъде похарчен примерно? Ако няма предизборни намерения защо? Аз не съм убеден, че точно тази политика, която правят в момента, е най-доброто. Още повече в тази световна криза в момента това е един допълнителен положителен момент за България с оглед на това, че ние имаме един добър бюджетен излишък, което и да ни засегне фактически кризата, няма да се случи нищо страшно. Това е сериозен знак за чуждите инвеститори и на другите да не се отдръпват от България. А излапаш ли ги парите и започнеш ли да ги раздаваш за почивки, за пенсии, то повишаването на инфлацията е сигурна. Другият вариант е инфраструктурните проекти и Сребърния фонд. Но за това не е нужно политическа дискусия, а професионална дискусия да се направи, не прибързана. Аз не участвам в такива форуми, защото мисля, че те са повече политическа манипулация, отколко дискусия за разумно харчене на държавни пари.

 


Сходни връзки

Стоян Александров: Няма риск за българските банки да пострадат от световната финансова криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди