изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:19 EEST
Славчо Атанасов: Превърнаха ме в кмет с две отрязани ръце    
Политика

Спряганото като "ново мнозинство" разпредели града на шест феодални владения, а мен ме превърнаха в кмет с две отрязани ръце. Така кметът Славчо Атанасов коментира пред Радио Пловдив вчерашните събития, при които общинския съвет даде широки правомощия на районните кметове и същевременно съкрати двата щата на заместник-кметове - по общинската собственост и по икономическата политика.



Снощната смяна на Йордан Кюмюрджиев той коментира с убеждението, че в Общинския съвет има много разумни хора. Кметът не се нае с предположения за бройките в тайното гласуване, свалило шефа на съветниците и другите решения, като допусна, че не е изключено и хора от ВМРО да са гласували срещу него.

Славчо Атанасов изрази надежда, че вече се е сложил край на десетмесечното противопоставяне между бившите коалиционни партньори, което пречи на доброто управление на града.

Той не отговори еднозначно на въпроса дали при новата ситуация ще уволни двамата си заместници от квотата на ГЕРБ - Димитър Цветков и Марта Божикова, но според него политическата логика предполага тяхната партия сама да ги оттегли.

Славчо Атанасов многозначително коментира, че БСП е значима политическа сила, чието изражение се състои в многото и общински съветници.

Припомнаме, късно снощи с тайно гласуване пловдивските общински съветници свалиха досегашният си председател Йордан Кюмюрджиев и избраха нов - водача на групата на ВМРО Илко Илиев.

Изборът стана в 21.30 след второ, за един ден, заседание на общинския съвет.

Водачът на групата на войводите бе подкрепен на поста от 33-ма съветници - сигурните от тях са тези на собствената му партия и БСП - общо 20, останалите са "отцепени" от доскорошните партньори от ГЕРБ и десните партии.

Второто заседание на съвета бе насрочено малко след 19.00 часа, след като с 26 гласа от поста на председател бе свален местният лидер на ГЕРБ - Йордан Кюмюрджиев. За оставането му на поста гласуваха 23-ма съветници от така нареченото "ново мнозинство"(от 26 съветници), формирано от ГЕРБ и десните.

Така, дискутиреното цяло лято обединение се разпадна в рамките на един ден. Докато десните бяха единни успяха да гласуват решения, свързани с общинската собственост, които иззеха част ат правомощията на кмета Атанасов.

Заместник-кметовете на Пловдив стават четирима вместо досегашните шест. Това приеха общинските съветници по предложение на Даниела Желязкова от ДСБ.

Според нея щатовете на вицекметовете по икономика и общинска собственост, които бяха поделени между ГЕРБ и ВМРО,т рябва да бъдат трансформирани в постове на технически сътрудници.

Кметът Славчо Атанасов каза, че е бламиран с всички решения, подкрепени от така нареченото "ново дясно мнозинство".
Според Атанасов Пловдив вече има нов кмет, който се казва Йордан Кюмюрджиев и който трябва да поеме цялата отговорност за тези решения.

Атанасов допълни още, че има лостове, с които да запази щатовете на двамата си заместници. С гласовете на новото мнозинство бяха дадени по-големи правомощия на районните кметове. Занапред те ще могат да се разпореждат с общинска собственост. Вносителите мотивираха решението си с новия закон за общинската собственост.

Районните кметове ще могат да управляват имоти, които са предимно частна общинска собственост, а не училищата, административните сгради и болниците, разясниха вносителите. Към всяка районна администрация ще бъде създадена 7-членна комисия, която ще решава как да се управлява собствеността.

Кметът Атанасов, ВМРО и БСП се обявиха против взетото решение. ГЕРБ, "Атака" и трите десни партии отмениха и трите най-големи до момента сделки с общински имоти.

Йордан Кюмюрджиев се извини на пловдивчани, че досега са гласували сделки, предлагани от ВМРО, в името на коалицията. Трите сделки бяха върнати заради незаконосъобразност и от областния управител Тодор Петков.  news.bg

 


Сходни връзки

Славчо Атанасов: Превърнаха ме в кмет с две отрязани ръце | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди