изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:28 EEST
Има ли живот след смъртта    
По света

Подготвя се голямо изследване върху преживяванията на хора, изпаднали в клинична смърт, за да се разбере дали има живот след смъртта, предаде Би Би Си. Лекари от 25 болници във Великобритания и САЩ ще анализират усещанията на 1500 души, преживели инфаркт на миокарда, за да разберат дали хора без сърдечен пулс или мозъчна дейност са имали усещането за излизане от тялото си, дали са видели тунел с ярка светлина или са наблюдавали от тавана работата на лекарите.



Тригодишното изследване ще бъде координирано от Университета на Саутхемптън и по-специално ще събира разкази за сцени, които са могли да бъдат видени само отгоре.

За целта на изследването учените са отделили специални рафтове в залите за реанимация. На рафтовете има снимки с изображения, които се виждат само от тавана.

Ръководителят на изследването д-р Сам Парния казва: "Ако можем да докажем, че съзнанието продължава да съществува, след като мозъкът не функционира, има вероятност то да е нещо отделно. Ако никой не вижда образите, това ще означава, че преживяванията близо до смъртта са илюзии или фалшиви спомени".

Според лекаря, който работи в интензивно отделение, науката още не е изследвала както трябва преживяванията в близост до смъртта.

"Противно на популярните схващания смъртта не е специфичен момент, а процес. Той започва когато сърцето спре да бие и белите дробове и мозъкът престанат да работят. Състоянието на медицински език се нарича спиране на сърцето", обяснява д-р Парния.

При спирането на сърцето са налице и трите критерия за смърт. След това има период от няколко секунди до един час или повече, когато екипите за спешна помощ могат да успеят да задействат сърцето и да обърнат процеса на умиране.

"Усещанията на хората през този период на спиране на сърцето дават уникална възможност да се разбере какво ще усетим всички ние, докато умираме", допълва д-р Парния.

Лекарите ще анализират мозъчната активност на 1500 души, преживели сърдечен инфаркт, и ще проверят дали те могат да си спомнят изображенията от снимките.

В експеримента ще участват болници в Кеймбридж, Бирмингам и Суонси и девет американски болници. БТА

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ПРОРОЧИЦАТА ВАНГА

"МЕН МЕ СПАСИ БЯЛАТА МАФИЯ"

 


Сходни връзки

Има ли живот след смъртта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди