изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:29 EEST
”Робин Худ” се изправи срещу банките    
По света"Испанският Робин Худ". Така вестниците в Испания наричат човека, предприел твърде оригинална протестна акция срещу безконтролното раздаваните кредити в някои европейски банки, пускайки вестника "Криза", съобщава Дойче веле.

На пръв поглед страниците - цели 20, изглеждат като тези на обичайните вестници за бизнес: същият формат, хартията е бледо розова.
Кредити за всички?
Името му "Криза" пасва на състоянието на финансовите пазари. Особеното е, че този вестник се раздава безплатно от млад брадат мъж, застанал на една от метростанциите в Барселона. Много други доброволци, яхнали велосипеди, раздават изданието на нищо не подозиращите пешеходци.
"Криза" дава съвети за оцеляване по време на финансови сътресения. Излязъл е в 200 хиляди бройки. Енрик Дуран, човекът, който организира тази акция вече побърза да се скрие в чужбина. Защото изданието е финансирано с взети от него кредити, които той не е в състояние да върне.
Става дума за сума от 500 хиляди евро.
32-годишният Енрик Дуран е известен участник в акции на левите автономни групи в Испания. Този път той успява, защото използва пропуск в системата, срещу която протестира.
Проф. Хуан Игнасиос Сант от икономическия университет в Барселона обяснява: "Тази дупка в системата може да се използва много лесно. На практика всеки, който взема кредити от испанските банки се появява в регистъра за рискове на испанската централна банка. На определен период от време се появяват списъци с имената, но в промеждутъците можете да теглите кредити от най-различни банки", обяснява проф. Сант, цитиран от Дойче веле.
Борси и банки в ужас. Кредити, раздавани с щедра ръка
Само че испанският Робин Худ на банките, както го наричат местните медии, се възползва не само от този пропуск в системата. В безплатния си протестен вестник "Робин Худ" разказва: "Аз влизах в банките облечен съвсем обикновено и казвах: имам нужда от пари, за да си купя кола или пък, за да ремонтирам жилището си. Получавах кредити безпроблемно". По-късно основал дори проформа фирми, за да получава кредити.
Дуран нарича протестната си акция "Не на банките" и целта й е да покаже истинската същност на финансовата система. Преди да започне да тегли кредити през 2006-а Дуран наблюдавал в продължение на три години, как функционира системата в 39 банки от различен калибър. Той успява да измъкне и 20 хиляди евро от Дойче Банк.
Вестникарската му протестна акция струва сто хиляди евро. 350 хиляди евро испанският Робин Худ харчи в други инициативи, например дава пари на каталунския социален форум.
Засега банките не са реагирали на протестната акция. Говорител на една от испанските банки, от която Дуран е получил 35 хиляди евро, казва: "Дори и да ни е окрал. Това за нас са трохи".  dir.bg
 


Сходни връзки

”Робин Худ” се изправи срещу банките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.26 секунди