изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:37 EEST
В БАЛЧИК ВЪЗСТАНОВИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА    
НовиниПаметна плоча по повод Деня на освобождението на Балчик от румънска окупация ще бъде възстановена и осветена в празничния за балчиклии 21 септември, съобщи за НДТ Сава Тихолов от пресцентъра на общината в Белия град.

Плочата е била поставена в центъра на Балчик през периода 1940-1941 година - по инициатива на тогавашния кмет Димитър Желев, на мястото, където  е имало бронзов бюст на кралица Мария, а днес е паметникът на Константин Кисимов.

Историческа справка на балчиклиите Георги Чаков и Иван Мичев, пазена в музея, сочи, че скоро след поставянето на плочата, мястото е било разкопано, заради слух, че румънските власти са оставили капсула с послание за поколенията. Такава капсула не е намерена, но и паметният знак за освобождението не е възстановен. Така повече от 60 години той се съхранява в Историческия музей.

По инициатива на директора на музея в Балчик Радостина Енчева, тази седмица плочата бе монтирана отново в центъра на града и ще бъде осветена на паметния за жителите 21 септември.

 

 


Сходни връзки

В БАЛЧИК ВЪЗСТАНОВИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди