изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:11 EEST
КНСБ: Работниците искат стачка    
Общество
54,33% от работниците искат стачка според изследване на КНСБ, което беше представено днес от зам.-председателя на синдиката Валентин Никифоров.


Изследването е направено сред 250 000 въпросници в цялата страна. От тях са попълнени 73 775, уточни Никифоров, цитиран от Дарик.
93% от анкетираните са от Велико Търново, 81% са от Сливен и 80 на сто от Силистра. За регионални протести са 17,77 на сто от анкетираните. Като най-много от тях са от Сливен – 64%, Шумен – 45% и Кърджали – 44%. За браншови протести се обявяват 25,47 % от запитаните. Най-много от тях са от Плевен, Сливен и Шумен.
14,33% от участвалите в изследването са за браншова ефективна стачка. Това са предимно хората, работещи в транспорта. 23% се обявяват за едночасова предупредителна стачка. За национална ефективна еднодневна стачка се обявяват 23 на сто от запитаните, като най-много са от Ямбол, Сливен и Плевен.
На 23 септември на координационен съвет на КНСБ ще се набележат мерки, които ще предприемат браншовите структури от КНСБ.
Минимална работна заплата от 260 лева, промяна на процента за осигурителен стаж и на модела за определяне на осигурителните вноски са приоритетите, зад които ще застане ръководството на КНСБ по време на предстоящите преговори за бюджет 2009. "Очакваме и точна схема за разпределяне на бюджетния излишък”, обяви лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.
От синдиката настояват предложеното от тях разпределение на осигурителните вноски между работник, работодател и държава в съотношение 7:11:12, вместо принципа на тройната коалиция, според който съотношението работник - работодател да бъде 8:10.
В бюджета за следващата година да се заложат средства за ваучерно хранене, които да покриват удвоената му стойност от 80 лева на месец за човек и да обхванат бюджетните служители като учители и лекари, настояват още синдикатите.
Според д-р Желязко Христов приоритет за тази есен ще бъде разработването на нови закони за правото на служителите да стачкуват, както и да участват в собствеността на предприятията

dir.bg

 


Сходни връзки

КНСБ: Работниците искат стачка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди