изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:24 EET
Булгаргаз спира доставките за три топлофикации на 22 септември    
Новини"Булгаргаз" окончателно ще спре доставките за топлофикациите във Враца, Плевен и Бургас в 8.00 ч. на 22 септември, ако до часове не получи от тях пари за погасяване на задълженията, каза изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов.

Досега задълженията на посочените топлофикационни дружества не са погасени. Гогов посочи, че "Булгаргаз" ще изчака до края на днешния работен ден и ще признае и само изпратен факс с копие от платежно нареждане.

Нямаме вина, че топлофикациите имат ниска събираемост, каза Гогов. Той посочи, че природният газ не е единственият ресурс за производство на топлинна енергия и призова тези, които не могат да плащат, да намерят други суровини.

Ако за Христо Ковачки 6 млн. лв. не са проблем, нека да плати задълженията на дружествата, коментира Гогов изказването на бизнесмена, че това са текущи разходи на топлофикационните дружества от предходния месец, които не би трябвало да са проблем.

Гогов заяви, че никоя от топлофикациите в трите града не е предоставила на "Булгаргаз" график за намалено топлоподаване, така че да бъдат осигурени поне доставки за отопление на болници, училища и други обществени сгради. Ако бяха предоставени такива графици, щяхме да се съобразим, каза Гогов.

На въпрос дали "Булгаргаз" разполага с достатъчно средства да се разплати с "Газпром", Гогов отговори, че това ще се изясни след 10 дни и че до сега "Булгаргаз" няма неизплатени задължения към своите доставчици.

При евентуално прекъсване на доставките на природен газ към "Топлофикация-Враца" от страна на "Булгаргаз", ще бъде застрашен социалният мир в града, заявява кметът Тотю Младенов в писмо до изпълнителния директор на "Булгаргаз". 

Съществуващото напрежение между местното топлофикационно дружество и "Булгаргаз" и евентуалното преустановяване подаването на природен газ ще засегне сериозно стопанските интереси на текстилната фабрика "Вратица" и завода за центробежно леене "Центромет". От ръководствата на предприятията са съобщили на кмета, че при спиране на природния газ те ще трябва да преустановят производството си незабавно.

Той отбелязва, че всеки ден пристигат жалби и сигнали от граждани, коректни платци към местната "Топлофикация", които са силно притеснени от евентуалното спиране на парното отопление в началото на есенно-зимния сезон.

Младенов предлага отлагане на преустановяването на доставките на природен газ към "Топлофикация-Враца". Той настоява двете дружества да положат усилия за намиране на друго решение, което да е съобразено както с техните делови интереси, така и с интересите на изрядните платци.

По данни на дружеството, дългът на "Топлофикация-Враца" към "Булгаргаз" е 4,780 млн. лв. Почти толкова са и дълговете на битови абонати към топлофикационното дружество.

expert.bg

 


Сходни връзки

Булгаргаз спира доставките за три топлофикации на 22 септември | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди