изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:59 EEST
“Независимая газета”: Крим подкрепи независимостта на Абхазия и Южна Осетия    
По света Москва. Върховната Рада (парламента) на украинската автономна република Крим подкрепи признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, е подзаглавие от материал на руския ежедневник “Независимая газета”.


Днес украинският президент Виктор Юшченко заминава за САЩ, където ще вземе участие в Общото събрание на ООН. Президентът ще проведе и консултации, посветена на вътрешната ситуация в Украйна и на украинско-руските отношения. Допълнително безпокойство на официален Киев създаде Върховната Рада на Крим, която подкрепи признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия.
Кримските депутати смятат, че не са нарушили украинските закони, препоръчвайки да се внесе постановление в подкрепа на действията на Русия и на народите на Абхазия и Южна Осетия и “правото им на самоопределяне”.
Пропрезидентските сили в Украйна забиха тревога, заявявайки за засилване на сепаратистките настроения в Крим. Министърът на външните работи на Украйна Володимир Огризко обвини Русия в нагнетяване на атмосферата на полуострова.
За септември са планирани руско-украински преговори в Москва. Предполага се, че те ще бъдат водени от премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко, допълва изданието.
Агенция "Фокус"

НДТ ПРИПОМНЯ
След разпадането на Съветския съюз, Кримският полуостров остава част от Украйна. Преобладаващото руско население в областта и военноморските бази на незамръзващото Черно море е причина за напрежение между Украйна и Русия. Поради базирането на руския Черноморския флот на полуострова се създава и опасност от въоръжен конфликт.
На 5 май 1992 г. Крим обявява независимост, която не е призната, и впоследствие е постигнато съгласие да остане част от Украйна като автономна република. Севастопол, намиращ се на територията на полуострова, остава град със специален статут (подобно на столицата Киев) поради наличието на главната руска военноморска база на Черно море.
При преброяването на населението през 2001 в републиката живеят 2 033 700 души, като националният състав на населението е следният: руснаци (58 %), украинци (24 %), кримски татари (13 %), беларуси, евреи, немци, караими, арменци, българи, гърци, цигани и др. Населението на отделния град Севастопол е 378 хил. души (2005).
Според данни от преброяването на населението през 1939 в Крим е имало 1 126 429 души население, от които 51,5% руснаци и 25,9% — кримски татари.
Официалните езици на републиката са руски и украински. Кримско-татарският език не е официално признат. Други употребявани езици са унгарски, полски и румънски.
Числеността на градското население е 1 274 300 души, което представлява 62,7% от обшия брой, а на селското - 759 400 души или съответно - 37,3%.

 


Сходни връзки

“Независимая газета”: Крим подкрепи независимостта на Абхазия и Южна Осетия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди