изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:34 EET
Хърватия разби ”професорската мафия”    
По света
Хърватската полиция съобщи, че е приключила операция "Индекс", която има за цел да предотврати корупцията във висшите училища в столицата Загреб.


Разбита е престъпна професорска мрежа в няколко загребски факултета и техните помагачи, които са продавали изпити. За записване във факултетите в Загреб са взимани по 9000 евро, а за изпит между 400 и 2000 евро, предаде БГНЕС. Дирекцията за борба с корупцията (УСКОК) е поискала да започне разследване срещу 69 души, голяма част от които преподаватели. Те са заподозрени, че са извършили няколко престъпления, включително създаването на престъпна мрежа, която е приемала и давала подкупи, злоупотреба със служебното положение и извършване на противозаконово посредничество.
В официалното съобщение на УСКОК се казва, че не всички от обвиняемите са арестувани. Задържани са само тези, за които има законово основание на този етап. До момента са арестувани 29 души, а следствието е поискало мярка задържане под стража за 27 от тях. Те са извършили по няколко престъпления. Част от обвиняемите са направили самопризнания пред следователите.
В момента са следствени 22-ма души от Икономическия факултет, сред които има девет професори и началникът на администрацията във факултета. Останалите са посредници, студенти и бащата на една студентка, който е вземал подкупите. 47 души са следствени от Транспортния факултет, 11 от които са професори, заместник-деканът и една жена от администрацията.
Акцията е започнала на 18 септември с обиск в дома на Деша Мликотин Томич - председател на парламентарната комисия за предотвратяване на конфликта на интереси. При операцията, в която са участвали над 300 полицаи, са извършени 197 обиска - на 66 апартамента, 31 канцеларии във факултетите и 43 автомобила. Бяха задържани 105 души, иззети 57 компютъра и 77 мобилни телефони, 123 студентски книжки, 543 кандидат-студентски молби, 12 дипломи, 23 дипломни работи, 75 810 евро, 45 000 куни и два пистолета.
Хърватският министър на образованието Драган Приморац каза, че за всеки, за който има съмнение, че е взел изпит или диплома по нередовен начин, те ще бъдат анулирани.
dir.bg
 


Сходни връзки

Хърватия разби ”професорската мафия” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди