изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:55 EEST
СТОЖЕРЦИ ВНАСЯТ ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕСИЯТА НА ДОБРИЧКА ОБЩИНА    
Екология В петък вечерта в залата на читалището в Стожер се проведе общоселско събрание, на което стожерци приеха протестна декларация срещу изграждането на депо за твърди битови отпадъци в землището на селото. Председателят на инициативния комитет Димитър Платиканов заяви, че ще се търсят всички възможни варианти, за да защититят интереса на селото.

“Ние не искаме Стожер да се замърсява. През цялата минала седмица събирахме подписка против изграждането на депото, под която се подписаха 900 души. През тази седмица ще продължим да събираме подписи” – каза Д. Платиканов. Подписът си е положил и кметът на Стожер Венцислав Недков.

Пред репортер на вестника управникът на селото заяви: “И аз не съм съгласен там да има депо, защото е изключително близко до вододайна зона, няма и 2 км, от която вода вземат както добрички, така и варненски села. После защо никой не мисли какво ще стане след години, когато започне гниенето на пластмаси и други вещества – въздухът ще е отровен и токсичен”.

Стожерци са против депото и защото изграждането му ще доведе до понижаване на цените на имотите им. “Реално къщите и имотите ни стават непродаваеми, кой ще иска да си купи имот близо до сметище” – коментираха още селяните и допълниха,че са готови и на граждански протести и дори живи вериги, за да защитят селото си.

Димитър Платиканов прочете протестна декларация, която бе подкрепена единодушно от пълната зала. В нея стожерци казват “НЕ” на това, че се вземат решения за съдбата на селото и жителите му, без те самите да са били питани, и настояват за ново проучване, в което да участват и представители на селото и специалисти, поканени от тях.

 “Протестната декларация ще внесем на 24 септември на сесията на община Добричка. Копие от нея ще връчим и на кмета на общината Петко Петков и на кмета на община град Добрич Детелина Николова, която е председател на сдружението за депото. Твърдо решени сме на 26 септември, когато ще се проведе в селото общественото обсъждане на доклада за ОВОС, да защитим интересите си и селото си” – каза още Платиканов.

В заключение стожерци заявиха, че ако е нужо ще търсят и защита от омбудсмана на републиката Гиньо Ганев, но няма да дадат селото си. “Може да се изгради завод, където боклуците се изгарят напълно, но не и депо, което ще съсипе както здравето ни, така и земята ни” – коментираха жители на селото. НДТ

 


Сходни връзки

СТОЖЕРЦИ ВНАСЯТ ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЕСИЯТА НА ДОБРИЧКА ОБЩИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди