изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:52 EEST
АРЕНДАТОРИ ПРИБИРАТ В ДЖОБОВЕТЕ СИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ОТ ОБРАБОТВАНЕТО НА СЕРВИТУТИ    
Земеделие Арендатори и председатели на земеделски кооперации прибират в джобовете си хиляди левове от обработването на сервитути, алармираха селски кметове от областта. Сервитутът е обособена ивица от двете страни на всеки асфалтиран път. Широчината му е от 6 до 8 метра и е предназначен за движение на селскостопанска техника, за да се предотврати задръстване или ПТП. Сервитутите са общинска собственост.

През последните години тези участъци са разорани и се обработват от арендатори и земеделски кооперации, а тракторите, комбайните се движат по асфалтовите шосета. Репортерска проверка установи, че информацията отговаря на истината. Високите стръкове царевица и слънчоглед в Добруджа са стигнали току до шосето. Подобна е ситуацията и около каналите на мелиорационните дружества, които пък са държавна собственост. Повечето съпътстващи пътища край тях са изорани и засяти със земеделска продукция. Печалбата от сервитутите арендаторите и шефовете на кооперации прибират в личните си сметки, тъй като тези земи не фигурират в никакви документи. Селски кмет изчисли, че само от сервитутите на територията на неговото село, печалбата за изминалата стопанска година е 1,2 млн. лева.

Позицията на общинските кметове в Добричка област относно ползването на сервитутите е апатична. Единствената община, където производителите плащат такса за ползването на тези участъци, е Генерал Тошево. Според решение на Общинския съвет, всяка година арендаторите и председателите на кооперации получават писма, с които се приканват да си платят таксата. В останалите седем общини никой не плаща такса за ползване на сервитути. Един от кметовете твърди, че в неговата община те не се разорават, а дори някъде това да е факт, то продукцията от тази ивица, която е около 5-6 м, продукцията ще е не повече от 50 кг/дка, така че нямат сметка. „В нашата община рядко има блокове, които да са разцепени от пътища. Това може да се случва там, където блоковете, които се обработват, са разцепени от общински пътища, защото когато са на повече собственици, то всеки един трябва да има достъп до парцела си. Не на последно място трябва да се има предвид, че обикновено от западната и северна страна на поясите нищо не става, заради липсата на слънце. Това може да се случи, там където има комасация на земята”, коментира пък Петко Петков, кмет на община Добричка.

В частен разговор някои кметове признаха, че от години поставят въпроса за незаконното ползване на сервитутите от производителите, но полза няма. За общинските съветници проблемът е маловажен, а арендатори и председатели на кооперации дори заплашват кметовете, че ако продължават да искат такси или си търсят сервитутите, ще ги накарат да асфалтират тези участъци. НДТ

 


Сходни връзки

АРЕНДАТОРИ ПРИБИРАТ В ДЖОБОВЕТЕ СИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ОТ ОБРАБОТВАНЕТО НА СЕРВИТУТИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
АРЕНДАТОРИ ПРИБИРАТ В ДЖОБОВЕТЕ СИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ОТ ОБРАБОТВАНЕТО НА СЕРВИТУТИ
Автор: Anonymous да 2008-09-23 @ 14:21 EEST
ot koga e taka ? ot desetina godini , mai ?!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди