изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:28 EEST
СБЖ: Вандалският акт срещу Огнян Стефанов е един от най-жестоките през последните години    
ОбществоСофия. Съюзът на българските журналисти изразява дълбокото си възмущение по повод нападението над главния редактор на информационния сайт „Фрог Нюз”. УС на СБЖ оценява този вандалски акт срещу колегата Огнян Стефанов като един от най-жестоките през последите години опити да се сплаши българската журналистика. Управителният съвет смята, че всички спорни въпроси, свързани с разследвания на журналисти следва да се решават по цивилизован начин. Това се казва в декларация на СБЖ, изпратена до медиите.


УС на Съюза напомня, че през последните десет години в България е имало над 20 отделни случаи на физическо насилие, опити за такова и стремежи за сплашване на журналисти. При всички тези случаи най-старата и многобройна журналистическа организация в България винаги е реагирала безкомпромисно и в рамките на своите компетенции е търсила подкрепа от международни и национални журналистически организации.
По повод на спирането на електронния сайт „Опасните новини” СБЖ заявява, че в момента проучва информацията, с която разполага и търси мнението на компетентните институции, след което Управителният съвет ще излезе със свое становище. Етичната комисия на СБЖ вече обсъжда случая. Независимо от резултатите от тези проучвания УС на СБЖ смята, че спорните въпроси следва да се решават по цивилизован начин. Българските закони дават доста възможности за наказателно преследване, ако с публикациите в електронния сайт са засегнати сигурността на държавата. Наред с това всеки, засегнат от журналистическа публикация има право да се обърне към съда, ако информацията за него не е вярна или го клевети. Поради казаното по-горе УС на СБЖ смята, че посегателството над Огнян Стефанов цели да се сплашат всички български журналисти, които да не могат и да не желаят да изпълняват професията си в името на обществото.
Същевременно УС на СБЖ изразява своята готовност да организира и да участва в широка дискусия за т.нар. анонимна журналистика, за ползите и вредите от нея.
Управителният съвет на СБЖ подчертава, че физическата разправа с отделни хора, още повече журналисти, никога не е водила до положителни резултати и само разпалва ненавист и омраза.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

СБЖ: Вандалският акт срещу Огнян Стефанов е един от най-жестоките през последните години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди