изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:51 EEST
ПОД ЧАДЪРА НА СОЦИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ДКЕВР предлага драстично поскъпване на природния газ    
Икономика Природният газ да поскъпне с 28.83 % от първи октомври, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така решението на регулатора за пръв път тази година ще се доближи до исканото от газовия доставчик „Булгаргаз" поскъпване с 36,5 на сто за четвъртото тримесечие на 2008 г.

Предложението на комисията ще бъде обсъдено утре с представители на „Булгаргаз", съобщиха от енергийния регулатор. Ако то бъде одобрено, природният газ ще поскъпне със 125, 35 лв. и 1000 кубически метра ще струват 560,148 лева. Така повишението в цената на синьото гориво за цялата 2008 година ще бъде с 68,6 процента.

За първото тримесечие на годината газът поскъпна с почти 10 на сто, за второто – с 13,25 процента, а от 1 юли регулаторът одобри едва 5,6 на сто увеличение в цената на синьото гориво.

Против драстично поскъпване на природния газ вече се обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците, според които чрез по-скъпия газ за големите потребители се субсидират изпадналите в криза топлофикационни дружества и металургичния комбинат „Кремиковци". От КНСБ пък припомниха, че шоковото поскъпване на синьото гориво ще доведе и до сериозно увеличение в цената за парно отопление.

От „Булгаргаз" мотивираха исканото поскъпване с увеличение на разходите си заради по-високите цени на алтернативните горива.

В доклада на ДКЕВР, оповестен на уеб страницата на комисията, се посочва, че приходите от продажби на „Булгаргаз" за тази година ще бъдат в размер на 1,6 млрд. лева при цена на газа от 442 лева за 1000 кубически метра. Според експертите от комисията прогнозното потребление на природен газ през 2008 година ще бъде 3,622 млрд. кубически метра.  lev.bg
 


Сходни връзки

ПОД ЧАДЪРА НА СОЦИАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ДКЕВР предлага драстично поскъпване на природния газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди