изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:32 EEST
АКАДЕМИК АНТОН ДОНЧЕВ: ВСЯКА ЛИТЕРАТУРА Е СЪАВТОРСТВО МЕЖДУ ПИСАТЕЛ И ЧИТАТЕЛ    
Култура Петнайсет български творци – поети, писатели, актьори, художници и музиканти гостуваха в Каварна за седмите Национални културни празници “Албена”. Почитателите на изкуството от крайморския град имаха уникалната възможност да чуят наживо и да разговарят с едни от най-ярките и физиономични съвременни български творци.

 

   Свои стихове четоха Георги Константинов, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова,  актьорите Венцислав Кисьов и Вели Чаушев, Романьола Мирославова, Виктор Пасков, откъси от своя книга прочете младата белетристка Кармен Мишу. Музикалната част беше застъпена от изпълнения на Хайгашод Агасян, Христо Тодоров и Младен Тасков

  От името на участниците в спектакъла говори живият класик на българската литература, писателят акад. Антон Дончев.

   “Ние идваме при вас, защото дълбоко вярваме, че литературата е съавторство на читател – писател, заяви авторът на “Време разделно”. Нашите книги, отбеляза той, са семена в една торба. Те идват при вас – вие сте земята, нивата, в която се пръскат тия семена и ако върху тях не падне светлината на вашия поглед, дай Боже да капне и някоя сълза – няма да израсне нищо. Няма да се роди творба, литература. И всеки от вас -това е величието и красотата на онова тайнство – чете своите книги. Всеки от вас, когато говори Евтим Евтимов за жената на балкона, вижда някаква жена. Някой вижда майка си, друг комшийката, трети собствената съпруга, но  ако ви нямаше вас, това стихотворение щеше да залежи в чекмеджето и то нямаше да стане произведение на изкуството. И както виждате, писатели горе-долу има, но ми се струва че другият кабел, който захранва светлината - кабелът на читателите, праща все по-малко и по-малко енергия, добави с нотки на съжаление големият български писател. Оказва се, че не е само въпросът да дадеш семената и да  ги пръснеш, а трябва да има и земя, трябва да има слънце, дъжд. И на кого да се молим – на Господ за дъжд или на българските управници – да дадат пари за култура? В момента обаче ние с вас сме събрани наистина като съавтори, посочи Антон Дончев и призова присъстващите в залата на Арт клуб “Ретро” да продължат тази непрекъсната битка, това непрекъснато творчество с надеждата, че ще дойдат по-добри времена от тия  и най-после и нашите управници ще погледнат какво се е случило преди 15-20 години в големи културни държави. В тях, посочи той, издадоха такива закони, че там питаят преклонение пред културата. Най-после повече от половината свят призна, че народите без култура са слепи, че ако не се сложат очилата на културата, народите не виждат и не познават света, а щом не го познават, не могат да го променят. Затова бъдете наши съратници в тази битка за българската култура, за духовното начало в нашия живот!

   Спектакълът беше съпроводен от камерна изложба на изтъкнатите български художници Здравко Палазов, Христо Харалампиев, Христо Михайлов, Цветан Казанджиев, Любен Зидаров, Красимир Джидров, Евгений Кузманов, Евгений Босяцки, Борислав Стоев. Експериментът с пътуващите изложби продължава трета година и се радва на интерес от страна на публиката и медиите, отбеляза организаторът на националните празници Иван Гранитски. По думите му тези изложби идват да провокират хората, да им въздействат като естетическа мълния и да се противопоставят на чалгата в изкуството, което също битува у нас наред с чалгата в музиката.

Димитър АПОСТОЛОВ

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ГОСТУВАНЕТО

 


Сходни връзки

АКАДЕМИК АНТОН ДОНЧЕВ: ВСЯКА ЛИТЕРАТУРА Е СЪАВТОРСТВО МЕЖДУ ПИСАТЕЛ И ЧИТАТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди