изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:52 EEST
България е последна по противодействие срещу корупцията    
Европейски съюз
България е на последно място в борбата срещу корупцията в държавния сектор сред страните от Европейския съюз. Това става ясно от разпространения днес в Брюксел годишен "Индекс за възприятие на корупцията" на организацията "Трансперънси интернешънъл".


Посоченият индекс за България е 3,6. Малко по-висок е индексът на Румъния - 3,8, предаде БТА.
Оценките за възприятието на корупцията в проучването са от 1 до 10, като то е обхванало 180 държави. Като "най-чисти" в Европейския съюз и в света са определени Дания и Швеция с индекс 9,3, а като най-корумпирана държава е посочена Сомалия с индекс 1.
Отбелязаните резултати говорят сами за себе си. Нямам какво да добавя към тях. Ясно е, че данните от индекса са използват в Европейската комисия като един източник на информация при подготовката на докладите ни за България и Румъния според изискванията на механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей на днешния редовен брифинг за акредитирани към комисията журналисти.
България е на 72-ро място в доклада, според който корупцията в страната се е увеличила, съобщиха и от българския офис на "Трансперънси интернешънъл".
През последните две години корупцията в обществените поръчки и договорите за стратегически концесии, парализираната от корумпирани структури правораздавателна система и злоупотребите с еврофондове, предназначени за модернизиране на страната - заради което неотдавна й бяха наложени и санкции - обърнаха досегашния напредък на България, тежко накърниха международната й репутация и намалиха доверието в националните институции", се казва в доклада на организация.
Ежегодният индекс класира 180 държави на база експертни оценки и проучвания на мненията за това доколко има корупция в публичния сектор, припомня БТА. В доклада най-ниските нива на корупция се определят с оценка 10, а високите нива - с нула. За втора поредна година Сомалия (оценка 1,0) и Мианма (оценка 1,3) са с най-висока степен на корупция. След тях е Ирак е с 1,5 пункта. С оценка 9,3 (тоест с най-ниска корупция) и тази година Дания отново е на първото място, което дели с Швеция и Нова Зеландия.
Сомалия и Мианма отново са най-корумпираните държави в света.
Корупцията в бедните страни е причинила хуманитарна катастрофа, обяви "Трансперънси интернешънъл". "В най-бедните държави нивата на корупция може да са разликата между живота и смъртта, когато става въпрос за пари за болници или чиста вода", заяви шефката на организацията Югет Лабел. Организацията призова страните дарителки да се заемат с проблема, като насочват внимателно своите помощи. Според нея необузданите нива на корупция ще увеличат с 50 млрд. долара разходите за постигане на Целите на хилядолетието за развитие на ООН.
Значителен спад в оценките (и съответно повече корупция) през 2008 г. има в България, Бурунди, Малдивите, Норвегия и Великобритания, отбелязва организацията. Сериозни подобрения се наблюдават в Албания, Кипър, Грузия, Мавриций, Нигерия, Оман, Катар, Южна Корея, Тонга и Турция.
 
dir.bg
 


Сходни връзки

България е последна по противодействие срещу корупцията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди