изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:33 EET
САЩ се нуждаят от Русия за Афганистан    
По света С разширяването на американското военно присъствие в Афганистан, планирано от администрацията на президента Джордж Буш, ще се увеличава зависимостта на САЩ от Русия и Пакистан, призна министърът на отбраната Робърт Гейтс. Той заяви това по време на изслушвания в Комитета по отбрана на Сената, които бяха посветени на ситуацията в Ирак и Афганистан.


Съгласно цитираните от него данни, през територията на Пакистан в момента се транспортират "около 80% от сухопътните товари и около 40% от горивото", предназначено за нуждите на американските въоръжени сили, разположени в Афганистан.

Отговаряйки на въпрос на сенатора демократ от щата Вирджиния Джеймс Уеб за последиците от възможна забрана върху транзита на товари от страна на Исламабад, Гейтс потвърди, че това означава да се получи от Москва съгласие за използването на руска инфраструктура от САЩ.

Помолен да уточни, дали това означава, че с нарастването на американското военно присъствие в Афганистан, ще се увеличи зависимостта от Пакистан и Русия, Гейтс отговори: "Да, колкото по-голям е броят на нашите сили, толкова по-голяма ще е необходимостта от взаимодействие с Москва и Исламабад".  actualno.com

Афганистан

Афганистан е държава в Средна/Югозападна Азия без излаз на море. Тя граничи с Иран на запад, Пакистан на юг и изток, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан на север. Има малка обща граница с Китай.

Размирното минало, както и хаотичното настояще напълно описват Афганистан. Страната е била е завладявана и побеждавана през вековете от персийци, гърци, араби, монголци, татари и англичани. Днес е дълбоко въвлечена в съществуващата световна война на Америка срещу тероризма. Жестоката война през 1980 г. с Русия е станала причина милиони афганистанци да загубят своя живот и когато руснаците отстъпват през 1989 г., те оставят след себе си страната в бъркотия от бежанци и бедност.

Дори с ново управление и скорошни демократични избори, Афганистанското бъдеще все още е много несигурно, особено с продължаващата американска война срещу тероризма и нейните битки с останалите последователи на ислямските фундаменталисти.

Официално име – Ислямска република Афганистан

Население – 29 929 000 души

Столица – Кабул

Валута – афгани

Език – афганистански персийски, пущу, турски и местни диалекти

Религия – ислям (сунити 80 %, шиити 19 %)

Площ – 647 500 кв. км.

Ландшафт - За страна с размерите на американския щат Тексас, Афганистан представлява суров, негостоприемен планински пейзаж.

Повече от 50% от общата земна площ е разположена над 2000 м.

На север са плодородни полета, на юг, под планините, се простира пустиня. Около ¾ от територията на Афганистан е заета от планини, а по-малка част е заета от равнини.

Русия заплашва да затвори въздушното си пространство за НАТО

Огнян Минчев: И до днес има много неизяснени обстоятелства около атентатите от 11 септември

9 полицаи са убити от приятелски огън в Афганистан

Започнаха да избиват холандски войници

България разширява военното си участие в Афгантистан

Атентат срещу Дик Чейни. 19 убити

АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ В АФГАНИСТАН СМЕНЯТ ДЖИПОВЕТЕ С МАГАРЕТА

РИА Новости: Издирва се бившият посланик на Афганистан в България

Войната в Ирак ще струва 12 милиарда долара месечно през 2008 година

Ал Кайда: Унищожихме най-ценния актив на САЩ

 


Сходни връзки

САЩ се нуждаят от Русия за Афганистан | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди