изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:15 EEST
МНОГО НАДЕЖДИ, САМОЧУВСТВИЕ И АМБИЦИЯ ЗА ПО-КРАСИВОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ    
Интервюта

За празника и поводите да се чувстваме празнично - пред НДТ - кметът на Добрич Детелина Николова

- Г-жо Николова, какво, според Вас, от случилото се през последната година най-много допринася за празничното усещане на добричлии в навечерието на 25 септември?

 

- 25 септември е най–добруджанският празник, който носи посланието на много поколения българи. Всяка година на тази бележита дата за Добруджа и България ние със заслужено самочувствие на добруджанци се прекланяме пред подвига на героите и даваме своята категорична заявка за по–достойно бъдеще. Тази година 25 септември за първи път е обявен еднократно с решение на Министерски съвет за официален празник и аз се надявам този факт да допринесе допълнително за празничното настроение на моите съграждани.



От Община Добрич сме подготвили комплексна програма от прояви и очакваме много гости от нашите побратимени градове, депутати, дипломати, кметове, видни общественици, приятели на Добрич. Празникът всяка година е много вълнуващ и аз се гордея, че добруджанци имат много приятели, които са с нас на този толкова важен за всички българи ден. Добрич посреща своя празник с променена визия и амбициозна програма за управление през следващите години, която започна да дава своите положителни резултати. Работим усилено и депозирахме проекти за над 50 милиона лева, с които се надявам, след като бъдем одобрени, да продължим започналата промяна на нашия град. Вярвам, че Добрич върви в правилната посока и има реалните шансове да се превърне в достойна българска община, работеща по европейски стандарти. Това е обусловено и от местоположението на града, от предприемаческия дух на хората, от възможностите за инвестиции, от конкурентните предимства на града, от усилията на местната власт да създава подходяща бизнес–среда и да привлича инвеститори. В този смисъл ние имаме една от най-добрите практики в България за превръщането на военно поделение в модерна бизнес–зона. Проектът стартира и до края на 2009 година ще бъдат инвестирани над 120 милиона евро за доизграждането на терена в атрактивна индустриална зона. Освен това ние залагаме много и на трансграничното сътрудничество, защото се намираме в граничен район Добрич–Констанца, който предстои да се развива динамично. Районът има природен и туристически потенциал и аз съм убедена, че съвместно с нашите колеги от Констанца ще съумеем да предприемем конкретни действия за неговото развитие. Разбира се, темите, свързани с усвояване на европейските фондове са актуални за всички български общини в контекста на европейското ни членство. Затова и ние в Добрич залагаме на разработването на качествени проекти, с които да увеличим приходите в общинския бюджет и добричлии да се радват на нови придобивки. Сигурна съм, че това е пътят, който ще промени облика на българските общини и ще доведе до ускорени темпове на местно развитие. Разбира се, в Добрич продължаваме да работим усилено и за създаване на достъпна среда за хората с увреждания и социализация на хората в затруднено положение. Нашата социална политика е насочена към деинституционализацията на социалните услуги, което е най–сигурният начин да се усъвършенстват и развиват социалните домове прогресивно. Не на последно място е и богатият културен афиш, който предлагаме на нашите съграждани и гости. За да обобщя как посрещаме нашия светъл и значим празник, бих казала: с много надежди, самочувствие и амбиция за по–красивото бъдеще на Добрич.              

- Добричлии облякоха с голямо доверие втория Ви мандат като кмет на Община град Добрич. До голяма степен това се дължеше на направеното през предходните четири години. Това доверие се изрази и в пълно мнозинство в Общинския съвет за ПП ГЕРБ. Какви ще са придобивките на Добрич и добричлии през следващата една година?

- Вярвам, че добричлии направиха правилния избор, защото заложиха на постигнатото през предходния ми мандат и на ясната визия за бъдещето. Моята управленска програма очертава приоритетите през следващите години, които се свеждат до създаване на условия за конкурентноспособна, динамична и рентабилна икономика, развитие и модернизация на градската инфраструктура, създаваща условия за растеж и повишаване привлекателността на общината. Всички наши действия през следващата година са подчинени на подобряване на инвестиционния климат и условията за живот в Добрич. Предстоят мащабни промени в градската среда и инвестиционни намерения на големи фирми, които са заложили на Добрич. Очакваме голям инвестиционен интерес за изграждане  на търговски обекти – молове и  шопинг-центрове, на  изходите  от  Добрич  за  Варна  и  курорта  “Албена”. Там  ще  се развие  голяма търговска зона, в която  ще  се  позиционират  още  няколко чужди инвеститори, сред които е и голяма израелска фирма “Зора-груп”, “Доверие – Брюкол”, австрийската  “Кубус-груп”, търговската верига “Сити Пойнт”. По пътя за Варна ще  се развиват търговски центрове за селскостопанска техника, автосалони  и  ТИР-паркинги. В тези зони  ще  се  съсредоточат големи инвестиции. Обектите ще бъдат разположени върху частни  земеделски земи, които  в момента се преобразуват в терени за  производствена и  търговска дейност. През следващата  година  ще  започне  и изпълнението на най-значимия инфраструктурен проект  по  програма  “ИСПА”- за подобряване на водния  цикъл в Добрич. Общата стойност  на  проекта  е 40 милиона евро, като “ВиК”-ЕООД  ще получи 10 милиона  евро  съфинансиране  от  държавата.  С финансовия ресурс  ще  се  извърши подмяна на 114 километра водопроводна мрежа в областта, което  представлява 70 на  сто от  местните  ВиК системи. До края на тази година се надявам да въведем в експлоатация реконструираното депо за твърди битови отпадъци край село Богдан и да усъвършенстваме системата за разделно събиране на боклука. Ще изградим локални пречиствателни съоръжения в промишлените  зони. Друг важен акцент  в управленската  програма е  въвеждането  на  нова  система за паркиране и  контрол на моторните превозни средства в централната градска част. Това е етап от  цялостната  организация на движение на моторни превозни  средства в общината, чийто брой  през последните  години  се увеличи    изключително много. 

- Какво ще пожелаете на съгражданите ни за празника на Добрич?

- На моите съграждани пожелавам повече самочувствие, вяра в собствените сили и оптимизъм, че заедно ще извървим пътя, за да  променим Добрич към по-добро. Нека всеки един от нас на този паметен ден бъде горд, че носи в добруджанското си сърце героичната повеля на миналото и достойната надежда за бъдещото.   НДТ

 


Сходни връзки

МНОГО НАДЕЖДИ, САМОЧУВСТВИЕ И АМБИЦИЯ ЗА ПО-КРАСИВОТО БЪДЕЩЕ НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди