изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 21:30 EEST
Журналисти излязоха на протест срещу побоя над Огнян Стефанов    
Новини

Стотина журналисти и представители на медиите се събраха в четвъртък под проливния дъжд на мълчалив протест пред църквата “Свети Седмочисленици” в столицата срещу зверския побой над главния редактор на интернет-сайта Фрогнюз Огнян Стефанов. Протестът бе свикан от колегите на Огнян в сайта. Към протеста се включиха и минувачи. Не мина и без присъствието на депутати от “Атака”.



"Варварското посегателство над Огнян Стефанов не е опит за сплашване, а показна акция срещу инакомислещите и свободното слово в страната. Разследващите органи правят неправдоподобни версии и търсят начин да заблудят общественото мнение, за да бъде снета отговорността на управниците за това, което се е случило", пише в декларация на медийната гилдия, която беше прочетена пред събралите си. “Нападението е част от показните разстрели, които се случват в страната. очевидно властта не е в състояние да се справи с мафията”, се посочва още в декларацията.

Според документа “вината” на Огнян Стефанов е била, че в поредица от материали и разследвания е извадил на показ корупционни практики и неморални действия на сегашните управляващи. Според авторите на декларацията от разкритията на Фрогнюз тръгна свалянето на бившия вътрешен министър Румен Петков. Разследванията са извадили на показ нередности в съдебната система и прокуратурата, президентството, Министерството на извънредните ситуации, ДАНС и други институции.

Фактическото посегателство срещу живота на Стефанов дойде след поредица заплахи и натиск, оказвани върху него, семейството му и колегите му, за които журналистът писа в електронното си издание. Напрежението се засили през юли и август, когато се появи анонимният сайт Опасните, за който ДАНС смяташе, че се списва от Стефанов и екипа му и заради който той бе разпитван от агенти на ДАНС.

Причината ДАНС да се заинтересува от сайта бяха публикациите в него, изнасящи шокиращи жълти новини за личния живот на президента Първанов и за мутренско-ченгеджийските връзки, в които, според анонимните автори, са оплетени възлови фигури в ДАНС. По-специално се визираше Алексей Петров - съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов.

Преди броени дни ДАНС “нанесе удар” по сайта и обяви, че зад него стоят съсобствениците на Фрогнюз Огнян Стефанов и Младен Мутафчийски, въпреки опроверженията, които двамата нееднократно направиха.

И докато колеги и приятели на Огнян Стефанов засвидетелстваха съпричастността си към личната му драма и протестираха срещу пълното отсъствие на държава за предотвратяване и разкриване на подобни наказателни акции, депутатите също успяха след ден спорове да приемат декларация от името на всички парламентарни групи.

"Народното събрание гневно осъжда както този брутален побой над български журналист, така и всички посегателства върху свободата на свободното слово, независимо от формата им”, се посочва в декларацията, която бе приета с единодушие. “Парламентът “завява политическата си воля чрез властта, дадена му от народа, за твърд отпор на опитите да се разрушават устоите на демокрацията и правовата държава”, продължава документът.

Народното събрание “категорично настоява МВР и ДАНС да предприемат незабавни мерки за максимално бързо разкриване на подбудите и извършителите на побоя и в седемдневен срок да информират Народното събрание за извършените действия”, приеха още депутатите.

Парламентът изрази “пълната си солидарност с журналистическата колегия” и призова “цялата българска журналистика и всички български граждани заедно да се противопоставим на опитите да се ограничава с каквито и да било средства свободата на словото в нашата страна”.

След като бе приета декларацията, с гласовете на мнозинството бе отхвърлено предложението на ДСБ в пленарна зала да бъде изслушан председателят на ДАНС Петко Сертов във връзка със случая “Стефанов”.  mediapool.bg

 


Сходни връзки

Журналисти излязоха на протест срещу побоя над Огнян Стефанов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди