изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:28 EEST
ПРЕДСТАВЕН БЕ ПЪРВИЯТ ДОБРУДЖАНСКИ ПОЕТИЧЕН СБОРНИК ЗА ДЕЦА "СЛЪНЧИЦЕ"    
КултураСтиховете за деца са илюстрирани от деца. Предстои илюстрациите да бъдат представени в посолството ни във Вашингтон. За българската общност там ще бъдат изпратени и книжки

Добруджански поетичен сборник за деца "Слънчице" бе представен днес в Огледална зала "Нели Божкова" в Добрич. Цветната детска книжка включва 32 стихотворения на добруджански автори, творили за деца. Сред тях са Дора Габе и Минчо Дамянов. Включени са стихове за деца на Драгни Драгнев, Милица Балабанова, Иван Атанасов, Цветанка Костова, Петър Бонев, Адрияна Цонева. Илюстрациите на сборника са дело на децата на Добруджа. Има рисунки на възпитаници на дома за деца, лишени от родителска грижа "Добруджанче" в с. Овчарово, на детски градини от Добрич, Каварна и Балчик. Част от илюстрациите бяха направени по време на пленер, организиран от инициаторите на проекта от ЦДГ №10 "Слънчице".
Поетичният сборник е посветен на 120-годишнината от рождението на Дора Габе и 40-годишния юбилей на ЦДГ №10 "Слънчице" в Добрич. Книжката се издава от Сдружение за развитие на деца "Слънчице". Тя е факт, благодарение на спонсорите - "Албена" АД и "Албена инвест холдинг", "Сердика 90" АД, "Добруджански хляб" АД и Юлиян Димитров. Съставители са Станислава Кръстева и екип на ЦДГ №10, редактор е Сабина Дукова. Предпечатната подготовка е дело на вестник "Нова добруджанска трибуна", а дизайнът е на Диана Стефанова. 
"Книгата няма европейско и световно, а космическо измерение" - каза при представянето на сборника "Слънчице" д-р Димитрина Каменова - преподавател във Висше училище "Международен колеж" и директор на частна английска гимназия "Райко Цончев". Тя препоръча всички български баби да са "въоръжени" с тази книжка и да я изпращат на своите внуци във всички части на света, за да им напомня тя за България и Добруджа и те да се завръщат отново тук.
На представянето присъства зам.-кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева, гости от общините Тервел и Каварна. Цвете получиха авторите, които присъстваха на представянето - Цветанка Костова, Адриана Цонева, Петър Бонев и Драгни Драгнев. Книга и нови пособия за рисуване пък получиха малките художници. Предстои част от илюстрациите да бъдат представени в българското посолство в САЩ. На децата от българската общност там ще бъдат подарени бройки от поетичния сборник "Слънчице".
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЕН БЕ ПЪРВИЯТ ДОБРУДЖАНСКИ ПОЕТИЧЕН СБОРНИК ЗА ДЕЦА "СЛЪНЧИЦЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди