изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:46 EET
ПОЧИТАТЕЛИ НА КУКЛИТЕ СЪБРА ПРЕМИЕРАТА НА "ТРИТЕ ПРАСЕНЦА"    
КултураПри огромен интерес в държавен куклен театър "Дора Габе" премина миналата вечер премиерата на спектакъла "Трите прасенца".

Текстът и постановката са на Теодора Попова, участват Румен Куртев, Димитър Ялнъзов и Деница Томанова, за която това бе професионален дебют. "Вярвам, че в нашето минало има много ценни неща, които трябва да се знаят и помнят", каза пред репортер на НДТ Теодора Петкова - в отговор на въпроса защо е решила да постави на сцена толкова стара приказка като "Трите прасенца". Според нея поуката, че който работи успява, а който мързелува - не, не е много вярна в днешно време. Посланието на Теодора Петкова е, че не трябва да се забравя старото, но и да се отрича новото. "Трите прасенца" е третият куклен спектакъл на младата режисьорка за тази година. Тя сподели още, че има намерение да участва с него в различни български и международни фестивали. Първият ще е през април в Ямбол.
Теодора Иванова Попова е родена през май 1978 година в София. Завършила е Националния Учебен Комплекс по Култура в Горна Баня, а по-късно и създадения към него Италиански лицей. През май 2003 г. се дипломира като магистър по специалност "Режисура за куклен театър" към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в класа на Проф. Славчо Маленов. В момента Теодора Попова е режисьор на ДКТ "Дора Габе" в Добрич, но нейни спектакли се играят и на сцените на Държавен куклен театър - Стара Загора, Държавен куклен театър - Сливен, Драматично - куклен театър "К. Величков" - Пазарджик и др. Автор е на множество куклено-театрални пиеси и драматизации, сценарии за концерти, рекламни и шоу-програми, разкази, статии, есета, текстове на песни и др.
Сред най-успешните заглавия на Теодора Петкова са куклено-театралните спектакли "Процесът - Вълкът и Червената Шапчица" /ДКТ-Стара Загора/, "Мистерия с яйца" /ДКТ-Сливен/, "Откъде дойдоха бебетата" /ДКТ "Дора Габе"-Добрич/, "Искам да бъда нормален" /ДКТ "Дора Габе"-Добрич/, "Нощна птица" /ДКТ-Търговище/, удостоени с награди на различни национални и международни куклено-театрални фестивали. НДТ

 


Сходни връзки

ПОЧИТАТЕЛИ НА КУКЛИТЕ СЪБРА ПРЕМИЕРАТА НА "ТРИТЕ ПРАСЕНЦА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди