изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:32 EEST
ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ГЕРОИТЕ СИ, ДЪЖДЪТ ОСУЕТИ ПРАЗНИКА    
Празници

 Проф. д-р Христо Контев получи заслужено признание и стана Почетен гражданин на Добрич за 2008 г.

 

Добрич отбеляза 68-ата годишнина от Възвръщането на Южна Добруджа към България. Много официални гости и приятели дойдоха, за да споделят празника с добричлии. За пореден път официалните лица от високите етажи на властта си останаха в София. И дори не изпратиха поздравителен адрес. С много прояви бе изпълнила празничната програма община Добрич. Не всички обаче успяха да се реализират в очакваните параметри заради лошото време. Все пак, празничното настроение в града се усещаше.



Не само по това, че денят бе обявен за неработен официално с решение на правителството, макар и еднократно. Но и с многоцветните балони, които се предлагаха в центъра на града, с празничната украса, с многобройните млади и усмихнати хора, които се включиха в проявите, независимо от лошото време.

 

 

По традиция празникът започна на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Бяха поднесени цветя и на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.   

Празничното заседание на Общинския съвет изпълни зала “Добрич”. Сред гостите бяха депутатите Сияна Фудулова, Енчо Малев, Красимир Каракачанов, генералният консул на Руската Федерация във Варна Анатолий Шелкунов, военният аташе при посолството на Турция в България полковник Хюсню Исмаил Темел, почетният консул на Швеция, Норвегия и Дания във Варна Константин Дарданов, акад. Светлин Русев, делегации от побратимените на Добрич градове Залаегерсег от Унгария и Шафхаузен от Швейцария. Да споделят празника на добричлии бяха пристигнали и почетните граждани Ани и Xари Летау, Борис Георгиев-Моката, Верка Сидерова, присъстваха и почетните граждани Любен Бешков, Никола Богданов, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев.

Тържественото заседание на местния парламент започна с изпълнение на химните на Република България, на Добруджа и на Европейския съюз. Всички присъстващи бяха приветствани със сърдечно “Добре дошли” от председателя на Общинския съвет Румен Иванов. “Град Добрич – сърцето, гордостта и славата на Добруджа празнува днес” - каза в празничното си слово кметът Детелина Николова. И посочи, че възвръщането на Южна Добруджа към България е сред малкото щастливи събития в новата българска история. “Крайовският договор увековечава многогодишния стремеж към свобода и именно това възкресение на българския народ честваме днес” - каза още тя. И подчерта: “На този ден скланяме глава пред загиналите български войни. Чест и слава на тези, които са знаели да мрат геройски за България!” На Добрич – града на добрите хора, и неговите жители тя пожела здраве, замогване, сполука и успехи.

Днес с признателността на местната общност за постигнатите успехи със званието Почетен гражданин на Добрич бе удостоен проф. д-р Христо Контев – агроном и специалист по земеделска ентомология. Това звание му бе присъдено с решение на Общинския съвет за изключителния му принос за развитие на земеделската наука и практика.

Проф. Контев сподели, че като студент в Прага е ръководел български студентски танцов колектив. Не можел да си обясни защо добруджанци танцуват на цяло стъпало, а в другите краища на страната подскачат на пръсти. Когато дошъл в Добруджа и опознал хората тук и любовта им към земята, разбрал, че добруджанецът стъпва здраво на земята с цяло стъпало. Така, както и той, макар и роден в Шуменско, идвайки тук, стъпил здраво на добруджанската земя по добруджански. “Благодаря, че стоплихте сърцето на един възрастен човек, сърце, което тупти за Добруджа. Убеден съм, че така, както се пее в песента, Добруджа ще стане истински земен край” - каза проф. Контев.

След това бяха прочетени поздравителни адреси. В края на заседанието председателят на Общинския съвет Румен Иванов пожела хората на Добрич да са здрави, честити, богати и целеустремени, за да правим Добрич все по-красив български град, все по-добро и желано място за живот.

Тържествата продължиха на площад “Свoбода” с празнично хоро, за което се стекоха млади танцьори и музиканти в пет лъча от различни части на центъра на града. И въпреки дъжда, хорото се изви.

Кулминацията на тържествата бе снощи на площад "Свобода" с концерта "Здравей, Добрич". В него участваха професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" със солист Калинка Вълчева, Нелина, квартет "Гласове". Над 100 изпълнители, сред които Български камерен оркестър - Добрич, Духовия оркестър, звездите Теодор Койчинов от "Мюзик Айдъл" и Марин Йончев от "Стар Академи", оперната певица Елена Павлова представиха грандиозния спектакъл "Бохемска рапсодия" на Куин. На сцената се представиха Йорданка Христова, Deep Zone Project с Йоанна, група "Distinct 5" от Нигерия, както и зонална танцова организация "Алексия" и арт център "Палитра. НДТ

 

 ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЛЮБЕН ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ПОЧЕТЕ ГЕРОИТЕ СИ, ДЪЖДЪТ ОСУЕТИ ПРАЗНИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди