изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-04 @ 06:18 EEST
Кораб потъна, издирват екипажа    
Новини
, Транспортният министър Петър Мутафчиев потвърди пред журналисти във Видин информацията за изчезнал кораб в района на нос Емине.


Той уточни, че корабът "Толстой" е украински, но плава под севернокорейски флаг, предаде БТА. Радарите са го изгубили около 4 часа тази сутрин. По информация на турските морски власти, техните радиолокационни системи са го изгубили около 3,45 днес.
Корабът е транспортен и е тръгнал вчера от Азовско море. Засега, съобщи министър Мутафчиев, няма данни за броя на екипажа и товара на кораба. Самият кораб не е подавал сигнал за бедствие.
Потъването е станало много бързо, както стана с българския кораб „Хера“, коментира още Мутафчиев, съобщи БНР.
Министерството на транспорта е поискало информация от Украйна за броя на членовете на екипажа и от каква националност са те. Издирвателните дейности са започнали веднага, но в района има голямо вълнение. Все още не е открит нито един член на екипажа, който се е състоял от 10 души, съобщи българското министерство на транспорта. Девет от тях са украинци, а капитанът е руснак. В издирването участват корабът “Мизар” и хеликоптер на Военно-морските сили. Опитите в спасителната операция да се включи и ракетен катер са се оказали неуспешни поради изключително лошите метеорологични условия.
Вълнението на морето е 7 бала, а скоростта на вятъра е 25 метра в секунда.
dir.bg
 
Потъването на "Толстой"
27 септември 2008 | 16:06 |
Товарният кораб “Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, потъна около 4.00 часа тази сутрин край нос Емине. В 4,02 часа корабът е изчезнал от радарите. В Морския спасителен-координационен център във Варна е получен сигнал от Сателитния център в Москва, че има задействан авариен буй между 12 и 15 мили източно от нос Емине. Почти веднага са започнали спасителните действия. В тях са се включили и хеликоптери на Военноморските сили. Засега не се знае съдбата на екипажа, до момента не е открит член на екипажа. По последна информация 13 души са били на борда на кораба.
Спасителните работи се затрудняват от неблагоприятните метеорологични условия - скоростта на вятъра е 25 метра в секунда, вълнението на морето достига до 5-6 до 7 бала.


Агенция “Фокус”
Спасителната операция край нос Емине ще продължи утре сутрин

Варна. От 10 човека се е състоял екипажът на кораба "Толстой", който потъна тази сутрин на около 12 мили от нос Емине. Това съобщи за радио "Фокус" - Варна изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" Николай Апостолов. Той уточни, че информацията е получена официално от портовите власти на Ростов на Дон. Изпратен е и подпечатан списък с членовете на екипажа. Девет от моряците са украинци, а един е руснак.
Спасителната операция в района на нос Емине приключва за днес. Причините за това са две - изключително лошото време и това, че е свършило горивото на кораба "Мизар". За днес освен първоначално откритата спасителна лодка е намерен и един термокостюм, но без човек в него. Операцията ще продължи утре след изгрев слънце, каза още Апостолов.
Нели ДЕРАЛИ

Агенция “Фокус”
Откриха празен термокостюм от кораба "Толстой"

Варна. Открит е термокостюм на член от екипажа на потъналия кораб "Толстой". В него обаче е нямало човек, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта. Откритието е било направено при обследване на района от вертолет.

Агенция “Фокус”
Екипажът на потъналия кораб „Толстой” е бил от десет души

Екипажът на потъналия кораб „Толстой” е бил от десет души, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта. Девет от тях са украинци, а капитанът е руснак.
Както по-рано “Фокус” съобщи: в 04.05 часа в Морския спасително-координационен център във Варна е постъпил сигнал от Сателитен център в Москва за задействан авариен буй. Потъналият кораб „Толстой” плава под севернокорейски флаг. Опериращата фирма е “Режина Шипмениджмънт” – Кипър, а корабособственикът е “Режина Шипмениджмънт” –Киев (Украйна). Според извършената проверка на системите за наблюдение на корабния трафик, корабът е наблюдаван до 04.00 часа, след което е изчезнал от системата. От потъналия плавателен съд не е излъчван сигнал за бедствие.

Агенция “Фокус”
Министерство на транспорта: Все още няма открити членове на екипажа на „Толстой”

Все още няма открити членове на екипажа на кораб „Толстой”. В операцията по търсене и спасяване до този момент са взели участие кораб „Кан Абдула” и кораб „Милин камък”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.
От Военноморските сили са участвали ракетен катер „Ураган” и вертолет 809. И в този момент вертолетът продължава да обследва района на инцидента.
По данни на транспортното ни ведомство - на 15 мили източно от нос Емине е потънал кораб. В 04.05 часа в Морския спасително-координационен център във Варна е постъпил сигнал от Сателитен център в Москва за задействан авариен буй. Потъналият кораб е кораб „Толстой” и плава под севернокорейски флаг. Опериращата фирма е Режина Шипмениджмънт – Кипър, а корабособственикът е Режина Шипмениджмънт – Украйна, Киев.
Според извършената проверка на системите за наблюдение на корабния трафик, корабът е наблюдаван до 04.00 часа, след което е изчезнал от системата. От потъналия плавателен съд не е излъчван сигнал за бедствие.
Извършено е търсене на информация за кораба по УКВ и СВ, но до този момент никой кораб не е отговорил. Изпратени са факсове до всички Морски спасително-координационни центрове в Черно море, за да се съберат всякакви данни за плавателния съд. По-рано през деня вертолет 809 е открил гумена полупотопена лодка от кораб „Толстой”, на която не са открити хора. Метеоусловията в района са много неблагоприятни, вятърът е северен от 20-25 м/с, морето е с вълнение от над 5 бала. Поради това кораб „Милин камък” вече се е отправил към н. Емине.

Агенция “Фокус”
Потъналият "Толстой" (ОБЗОР)

Товарният кораб “Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, потъна около 4.00 часа тази сутрин край нос Емине. Засега не се знае каква е съдбата на екипажа, не са открити оцелели моряци. Продължава и спасителната операция под ръководството на Морския спасително-координационен център във Варна, в нея участват и Военноморските сили.

Информацията за потъналия кораб потвърди българският министър на транспорта Петър Мутафчиев, който е на посещение във Видин. Не са били подадени никакви сигнали за помощ към морските власти в България, обясни министърът. По думите му е установено е в 4,02 часа корабът е изчезнал от радарите, които по принцип са отчитали стоенето на кораба на тази морска територия.
Турската страна е засякла, че в 3,45 часа корабът е изчезнал от техните радари, каза Мутафчиев. Министърът посочи, че корабът се казва „Толстой” - според информация, дошла от Русия и Украйна, и плава под севернокорейски флаг.
Поискана е веднага информация за броя на екипажа на кораба и от каква националност.
Още в 4 часа са започнали издирвателните дейности, но и вълнението никак не е малко - около 6 бала, което ще затрудни доста нещата. В спасяването е включена и „Гранична полиция”. Подготвен е и корабът „Низарев” - така че да се надяваме, че ще успеем да спасим някои от моряците, заяви Мутафчиев. Той добави, че всичко е станало много, много бързо - нещо, което твърдяха, че е станало с „Хера”.

От Сателитния център в Москва около 4.00 часа са подали сигнал в Морския спасителен координационен център (МСКЦ) - Варна, че има задействан авариен буй между 12 и 15 мили източно от нос Емине, съобщи Николай Апостолов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.
По идентификационния номер на буя се установява, че става дума за кораба за насипни товари „Толстой”, който е 5 000 тона.
Уведомени са били корабите в района. От кораб "Милин камък" са се насочили към точката на излъчване на буя. Намерен е бил само плот (спасителен сал), на който е нямало хора. Хеликоптер на Военноморските сили се е опитал да го вдигне, но не е успял. Хеликоптерът се е върнал да презареди на брега. На борда си ще качи още два плота, за да може ако бъдат забелязани хора в морето, да им хвърлят плотовете и те да могат да се качат на тях, за да потърсят спасение.
Капитанът на кораба не е подал никакъв сигнал за бедствие, каза още Апостолов.
Буят, който се е задействал, и плотът, който е бил отворен и задействан най-вероятно от хидростатичното налягане на водата, са се отворили по време на пътуването на кораба. Буят и плотът се задействат автоматично - така са конструирани, обясни Николай Апостолов. Спасителните екипи подготвят фрегатата „Смели” за включване в операцията. Самата спасителна операция е започнала почти веднага след получаване на сигнала.

Все още не е ясно има ли българи на борда на потъналия кораб, съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Николай Апостолов. Той обясни, че корабът е излязъл от Азовско море през Керченския проток на 24 септември. На борда му е имало насипен товар. Николай Апостолов поясни още, че възможност за замърсяване с нефт при този инцидент има само ако е изтекло горивото на кораба.

Лошото време затруднява спасителната операция
Времето днес е изключително лошо. Скоростта на вятъра е 25 метра в секунда, вълнението на морето достига до 5-6 до 7 бала. Вълната е изключително неподредена - идва от север, от запад и от изток. Това съобщи комисар Ваньо Иванов, директор на РГС - Бургас. „Това е Черно море, то затова е кръстено „черно”, защото такива случаи има много в него. Човек не бива да тръгва в морето, когато хидрометеорологичната прогноза е изключително неблагоприятна”, коментира комисар Иванов. Екипи на РГС не са се включили в спасителната операция, провеждана от Морския спасителен координационен център - Варна и Военноморските сили. „Корабът, потънал на 15 мили от нос Емине, е дълъг 138 метра. Най-дългият кораб на РГС е 38 метра. Да изпратя хората да се включат в спасителната операция, е все едно да ги изпратя на сигурна смърт”, каза още комисар Ваньо Иванов.
Корабът „Толстой” е бил наблюдаван от стъпването му в европейската част на Черно море от РГС, но в един момент е изчезнал и тогава наблюдението е спряло. Вчера екип на РГС - Бургас е спасил яхта с петима души на борда при подобни условия, но вълнението е било около 4-5 бала. „Рискувах, изпратих кораб и ги изкарахме на пристанище Бургас”, обясни Иванов.

Вероятната причина за потъването на кораба край нос Емине са изключително лошите атмосферни условия - вятърът в района достига 20 м/с, каза Николай Апостолов.
При проверка на сигнала, подаден от Сателитния център в Москва, наш хеликоптер е открил спасителна лодка на кораба "Толстой". Отправено е запитване към Москва за броя на екипажа, но отговор до момента не е получен. От кораба не е получаван сигнал за бедствие.
След като спасителната лодка е била открита, към мястото е бил насочен намиращият се наблизо кораб "Милин камък".

Според чуждите издания
Руски кораб е потънал рано тази сутринта край българския бряг на Черно море, екипажът на кораба все още е в неизвестност, предава електронното издание ”Насдак”, позовавайки се на Министерството на транспорта на България.
Корабът, плавал под севернокорейски флаг, не е подал сигнал за бедствие, но българските власти са били алармирани от руски сателитен център, съобщи Николай Апостолов - изпълнителен директор на агенция “Морска администрация”. Той допълва, че няма данни за точния брой на членовете на екипажа.

***
По черноморското крайбрежие на България днес потъна руският товарен кораб “Толстой”, заяви в София официален представител на българското министерство на транспорта, предаде Газета ру. Корабът е с водоизместимост 5 хиляди тона. Той плава под севернокорейски флаг. Няма данни за броя на екипажа и за неговото местонахождение. В момента на потъването на кораба, по бреговете на България времето е било крайно неблагоприятно, допълва Газета ру. Заради силните ветрове от петък е затворено най-голямото пристанище Варна.

***
Руски кораб потъна в Черно море, близо до бреговете на България, съобщава на електронната си страница руският вестник “Газета”, позовавайки се на данни на българското министерство на транспорта. Членовете на екипажа са безследно изчезнали. До момента не се съобщават повече подробности за инцидента.

Агенция “Фокус”
Преди около четири години с кораб „Толстой” е имало инцидент край Синеморец

Бургас. Преди около четири години с кораб „Толстой” е имало инцидент в български териториални води. Справка на Агенция “Фокус” откри, че в бюлетина на МВР от 27 януари 2004 г. е отбелязано, че гранично-полицейски кораб е оказал съдействие на пострадал при инцидент украински моряк. Предишният ден около 14 часа в РГС-Бургас е получен сигнал от моторен кораб “Толстой”, пътуващ транзит от Турция за Украйна. Капитанът поискал да бъде оказана помощ на член на екипажа, пострадал тежко при пожар в машинното отделение. Веднага към кораба, който се намирал на шест мили източно от Синеморец, се отправил граничен катер. В 15 часа раненият бил прехвърлен на катера, а половин час по-късно с линейка от пристанище Царево, съпроводен от служител на Гранична полиция, отпътувал за Бургас. Пациентът е приет в реанимация с тежки изгаряния и счупена дясна бедрена кост. Моторният кораб е бил съпроводен от граничния катер и e останал на рейд в Бургас. За случая е била уведомена Окръжната следствена служба.
Директорът на РГС – Бургас комисар Ваньо Иванов не можа да потвърди, че става дума за един и същ кораб.

Агенция “Фокус”
Според Николай Апостолов замърсяване с нефт в района на нос Емине ще има само ако е изтекло горивото на кораб "Толстой"
Варна. Всеки момент се очаква да бъде получена информация за това дали е имало българи в екипажа на кораба "Толстой", който потъна рано тази сутрин край нос Емине. Това съобщи за радио "Фокус" - Варна изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Николай Апостолов. Той обясни, че корабът е излязъл от Азовско море през Керченския проток на 24 септември. На борда му е имало насипен товар. Николай Апостолов поясни още, че възможност за замърсяване с нефт при този инцидент има само ако е изтекло горивото на кораба.
Димитър ДИМИТРОВ

Агенция “Фокус”
Хидрометеорологичната обстановка в Черно море е изключително неблагоприятна, съобщи комисар Ваньо Иванов

Бургас/Варна. Времето днес е изключително лошо. Скоростта на вятъра е 25 метра в секунда, вълнението на морето достига до 5-6 до 7 бала. Вълната е изключително неподредена – идва от север, от запад и от изток. Това съобщи пред Агенция „Фокус” комисар Ваньо Иванов, директор на РГС – Бургас. „Това е Черно море, то затова е кръстено „черно”, защото такива случаи има много в него. Човек не бива да тръгва в морето, когато хидрометеорологичната прогноза е изключително неблагоприятна”, коментира комисар Иванов.
Екипи на РГС не са се включили в спасителната операция, провеждана от Морския спасителен координационен център – Варна и Военноморските сили. „Корабът, потънал на 15 мили от нос Емине, е дълъг 138 метра. Най-дългият кораб на РГС е 38 метра. Да изпратя хората да се включат в спасителната операция, е все едно да ги изпратя на сигурна смърт”, каза още комисар Ваньо Иванов.
Корабът „Толстой” е бил наблюдаван от стъпването му в европейската част на Черно море от РГС, но в един момент е изчезнал и тогава наблюдението е спряло.
Вчера екип на РГС – Бургас е спасил яхта с петима души на борда при подобни условия, но вълнението е било около 4-5 бала. „Рискувах, изпратих кораб и ги изкарахме на пристанище Бургас”, обясни Иванов.
Мария ФИЛЕВА

Агенция “Фокус”
Засега не са открити оцелели моряци от екипажа на потъналия край нос Емине кораб

Варна. Засега не са открити оцелели моряци от екипажа на потъналия край нос Емине кораб. Това съобщи за радио "Фокус" - Варна изпълнителният директор на "Морска администрация" Николай Апостолов. Той уточни, че вероятната причина за потъването на кораба край нос Емине са изключително лошите атмосферни условия и допълни, че вятърът в района достига 20 м/с.
Потъналият кораб е плавал под севернокорейски флаг. Апостолов обясни, че в Морския спасително-координационен център във Варна е постъпил сигнал от Сателитен център в Москва за задействан буй. При проверка на сигнала хеликоптер е открил спасителна лодка на кораба "Толстой". Отправено е запитване към Москва за броя на екипажа, но отговор до момента не е получен. От кораба не е получаван сигнал за бедствие, допълни Апостолов. След като спасителната лодка е била открита, към мястото е бил насочен намиращият се наблизо кораб "Милин камък". И в момента продължава спасителната операция под ръководството на Морския спасително-координационен център във Варна.
Димитър ДИМИТРОВ

Агенция “Фокус”
Корабът, потънал край нос Емине, е плавал под севернокорейски флаг, заяви Петър Мутафчиев

Видин. Корабът, който е потънал в 4 часа сутринта край нос Емине, е плавал под севернокорейски флаг. Това заяви във Видин министърът на транспорта Петър Мутафчиев, предаде репортер на радио “Фокус”- Видин. Мутафчиев посочи, че всичко е станало много бързо. „Няма подадени никакви сигнали за помощ към морските власти в България. Установено е в 4,02 часа, че е изчезнал от радарите, които по принцип са отчитали стоенето на кораба на тази морска територия. Турската страна е засякла, че в 3,45 часа корабът е изчезнал от техните радари”, каза Мутафчиев. Министърът посочи, че това, което имаме от Русия и Украйна е, че корабът се казва „Толстой” и е под севернокорейски флаг. Поискана е веднага информация за броя на екипажа на кораба и от каква националност. Още в 4 часа са започнали издирвателните дейности, но и вълнението никак не е малко - около 6 бала, което ще затрудни доста нещата. В спасяването е включена и „Гранична полиция”. Подготвен е и корабът „Низарев” - така че да се надяваме, че ще успеем да спасим някои от моряците, заяви Мутафчиев. Той добави, че всичко е станало много, много бързо - нещо, което твърдяха, че е станало с „Хера”.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция “Фокус"
Пристанище Варна вече е отворено за всички кораби и лодки

Варна. Пристанище Варна е отворено за всички кораби и лодки, съобщиха за радио „Фокус” – Варна от координационния център на порта. Видимостта в акваторията на залива е добра и всички маневри се извършват нормално, уточниха още от порта.
Янита НИКОЛОВА

Агенция “Фокус”
От Регионалния граничен сектор - Бургас не разполагат с плавателни съдове за спасителни операции

Варна. Спасителната операция, която се извършва в района на нос Емине се ръководи от Морски спасително-координационен център - Варна, тъй като центърът разполага с необходимото оборудване. Това съобщи за радио "Фокус"- Варна дежурният служител на Морска администрация- Бургас. От Регионалния граничен сектор - Бургас заявиха, че нямат възможност за включване в операцията, тъй като не разполагат с плавателни съдове, подходящи за спасителни операции при настоящите атмосферни условия.
Димитър ДИМИТРОВ

Агенция “Фокус”
Готвят фрегатата "Смели" за включване в морската спасителна операция край Варна

Варна. Около 4.00 часа днес от Сателитния център в Москва са подали сигнал в Морския спасителен координационен център (МСКЦ) – Варна, че има задействан авариен буй между 12 и 15 мили източно от нос Емине, съобщи за Агенция “Фокус” Николай Апостолов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По идентификационния номер на буя се установява, че става дума за кораба за насипни товари „Толстой”. Той е 5 000 тона. Уведомени са корабите в района.
От кораб "Милин камък" са се насочили към точката на излъчване на буя. Засега е намерен само плот (спасителен сал), на който е нямало хора. Времето е лошо. Хеликоптер на Военноморските сили се е опитал да го вдигне, но не е успял. Към момента хеликоптерът се е върнал да презареди на брега. На борда си ще качи още два плота, за да може ако бъдат забелязани хора в морето, да им хвърлят плотовете и те да могат да се качат на тях, за да потърсят спасение.
Интересното е, че капитанът не е подал никакъв сигнал за бедствие, каза още Апостолов. Буят, който се е задействал, и плотът, който е бил отворен и задействан най-вероятно от хидростатичното налягане на водата, са се отворили по време на пътуването на кораба. Буят и плотът се задействат автоматично – така са конструирани, обясни Николай Апостолов.
Спасителните екипи подготвят фрегатата „Смели” за включване в операцията.
Самата спасителна операция е започнала почти веднага след получаване на сигнала.
Мария ФИЛЕВА

Агенция „Фокус” припомня:

24 октомври 2006 г.
Българският товарен кораб "Балканстар 2" потъва за броени минути на 12 мили от нос Калиакра край Каварна - на границата на българските и международните води. Около 12.30 часа корабът с капитан Алекси Алексиев подава сигнал за бедствие SOS. На помощ идва арабският кораб "Деним М", който сигнализирал на румънския "Окница", обслужващ платформата, "Деним М" успява да спаси осем души от деветчленния екипаж. Не е намерен само главният механик на българския кораб Стоян Маринов /47 г./.

15 януари 2005 г.
Заради силния вятър кораб с български моряци на борда потъва в Черно море. Жертви няма. Корабът “Фианодора” с екипаж от българи и украинци, е отплувал от Варна с товар дървен материал и желязо. Заради силното вълнение и силния вятър от 28 метра в секунда в открито море малко преди да напусне българските териториални води корабът получава авария и се напълва с вода. Моряците успяват да напуснат кораба. Те се спасяват на турския бряг.

4 юли 2004 г.
Руски и грузински кораб се сблъскват край Шабла. Ударът между руския плавателен съд тип "река-море" "Волгодон 5025" и грузинския контейнеровоз "Сънрайз" става около 22.15 ч на 23 мили североизточно от нос Калиакра. "Волгодон" превозва 4000 т скрап от Ростов на Дон до Турция, а "Сънрайз" пътува за Констанца, Румъния. Руският кораб потъва и двама души от екипажа му се издирват. Останалите десет са настанени във Варна до изясняване на случая.

3 октомври 2004 г.
Рибарският кораб “Орион” потъва в 21.38 ч с трима човека на борда. Инцидентът е установен от радиолокационната служба на Гранична полиция – граничен пост “Калиакра”. Двама души от екипажа на “Орион” са спасени в 22.38 ч от пристигналите на място екипи на Морския спасително координационен център – Варна. По думите на двамата оцелели след инцидента рибари към 21,55 часа от ляво на борд ги удря много голям кораб и за секунди “Орион” е потънал. По-късно става ясно, че рибарския кораб “Орион” е блъснат от грузинския кораб „Ал Тауфик”.

1 декември 2003 г.
Корабът “Елена” изчезва в Черно море. 1 500-тонният кораб, който е регистриран в Бургас е в неизвестност повече от два дни. Моторният кораб е открит в бедствено състояние в открито море на около 110 мили източно от нос Емине. Той е тръгнал от Украйна и е трябвало да акостира в Бургас, но не е пристигнал. Корабът "Елена" е с 13-членен екипаж на борда и превозва 7 контейнера цигари и скрап в трюмовете си по маршрута пристанище "Феодосия", Украйна - пристанище Бургас. Собственик на кораба е софийската фирма "Балкан шипинг енд трейдинг".
По-късно става ясно, че морякът Петър Петров държи за заложници членовете на екипажа, след като убива двама от тях и ранява тежко капитана на кораба. Според информация на транспортното министерство, той използва леерна стойка срещу жертвите си. Знае се, че не е употребено огнестрелно оръжие. Срещу Петър Петров е образувано следствено дело.

Агенция “Фокус”
Край Варна се провежда спасителна операция от екипи на Морския спасителен координационен център и Военноморските сили

Варна. В момента екипи на Морския спасителен координационен център (МСКЦ) - Варна и Военноморските сили извършват спасителна операция, това съобщи дежурният в спасителния център за Агенция “Фокус”. Сигналът е получен тази сутрин от „сработил авариен буй” по системата за сателитна връзка. Търсенето е съсредоточено в района, от който е излъчвал буят.
„Когато един кораб търпи бедствие, аварийният буй се хвърля във водата и той започва да излъчва, че има проблем. И ние трябва да установим какъв е проблемът – дали е действителен или фалшив, дали нещо е станало”, обясниха от МСКЦ. Засега не може да се каже със сигурност, че има потънал кораб. Буят също все още не е открит. Намерен е „плаващ спасителен плот”, т.е. сал.
Както "Фокус" съобщи, от вчера пристанище Варна е затворено за всички кораби и лодки. Причината е силният вятър, който затруднява маневрите в залива.
Мария ФИЛЕВА

Чуждите медии:

АФП: Руски кораб потъна край българското крайбрежие на Черно море

Руски кораб потъна рано сутринта днес край българското черноморско крайбрежие, предаде АФП, позовавайки се на изявление на българското министерство на транспорта.
Целият екипаж на кораба е все още в неизвестност.
Корабът, плавал под севернокорейски флаг, не дал сигнал за проблем, но българските власти са били алармирани от руски сателитен център, съобщи изпълнителният директор на агенция “Морска администрация” Николай Апостолов.
Няма данни за точния брой на членовете на екипажа, които са все още в неизвестност.

ИТАР-ТАСС: Руски кораб потъна до бреговете на България
Руски кораб потъна днес сутринта до бреговете на България, заяви представител на българското министерство на транспорта, предаде ИТАР-ТАСС.
Той съобщи, че до момента не е открит никой от членовете на екипажа.
Не се съобщава името и класа на кораба.

РИА Новости: В Черно море е потънал руски кораб
Москва. На 27 септември в Черно море по крайбрежието на България е потънал руски кораб, предаде днес РИА Новости. Това съобщават от пресслужбата на министерството транспорта на България. Екипажът на руския плавателен съд се смята за безследно изчезнал, поясняват от министерството. Засега не се съобщават подробности от инцидента.


”Насдак”: Руски кораб потъна в Черно море, екипажът е в неизвестност
Руски кораб потъна рано тази сутринта край българския бряг на Черно море, екипажът на кораба все още е в неизвестност, предаде електронното издание ”Насдак”, позовавайки се на Министерството на транспорта на България.
Корабът, плавал под севернокорейски флаг, не е подал сигнал за бедствие, но българските власти са били алармирани от руски сателитен център, съобщи Николай Апостолов - изпълнителен директор на агенция “Морска администрация”. Той допълва, че няма данни за точния брой на членовете на екипажа.

Газета ру: Руски кораб потъна при бреговете на България
Москва. По черноморското крайбрежие на България днес потъна руският товарен кораб “Толстой”, заяви в София официален представител на българското министерство на транспорта, предаде Газета ру. Корабът е с водоизместимост 5 хиляди тона. Той плава под севернокорейски флаг. Няма данни за броя на екипажа и за неговото местонахождение. В момента на потъването на кораба, по бреговете на България времето е било крайно неблагоприятно, допълва Газета ру. Заради силните ветрове от петък е затворено най-голямото пристанище Варна.

“Газета”: Руски кораб потъна в Черно море
Москва/София. Руски кораб потъна в Черно море, близо до бреговете на България, съобщава на електронната си страница руският вестник “Газета”, позовавайки се на данни на българското министерство на транспорта. Членовете на екипажа са безследно изчезнали. До момента не се съобщават повече подробности за инцидента.


Ройтерс: Кораб потъна край бреговете на България
Товарен кораб, най-вероятно руски или украински, потъна в Черно море, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на българското министерство на транспорта.
До момента все още няма данни за това колко души са се намирали на борда на кораба “Толстой”. Плавателният съд е потънал около 04.00 часа сутринта на около 12 мили от нос Емине. Корабът не е подавал сигнал за бедствие и българските власти са разбрали за инцидента около 11.00 часа.
Изчезналите моряци се издирват с помощта на хеликоптер и няколко кораба. Спасителната операция е затруднена от лошите метеорологични условия.

Интерфакс: 13 души са били на борда на потъналия руски кораб “Толстой”

Руският товарен кораб “Толстой” е потънал край бреговете на България. По предварителни данни корабът е пътувал към Турция. На борда на плавателния съд е имало 13 души. Капитанът е руски гражданин, останалите членове на екипажа са украинци, предаде Интерфакс.
Корабът “Толстой” е плавал под севернокорейски флаг.

ИТАР-ТАСС: Все още не е открит никой от екипажа на кораба „Толстой”

До момента не е открит никой от екипажа на потъналия днес товарен кораб „Толстой” не са открити. Това каза министъра на транспорта на България Петър Мутафчиев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточнява, че инцидентът е станал край нос Емине. „Потъването на кораба е предизвикано от крайно тежките метеорологични условия”, каза Мутафчиев.
Според данните на българските морски служби, вятърът в района на нос Емине днес е достигнал 90 км/ч, а височината на вълните 7 бала. Движението на вълните е хаотично, което допълнително усложнява обстановката за плавателните съдове.

Синхуа: Товарен кораб е потънал край българските брегове
Товарен кораб е потънал тази сутрин в Черно море близо до българските брегове, като всички членове на екипажа са в неизвестност, предаде агенция Синхуа, позовавайки се на местните медии и българското министерство на транспорта.
Корабът е потънал около 4:00 часа българско време на около 12 морски мили от нос Емине в северната част на българското крайбрежие. Все още не е известно колко души са били на борда на кораба.
“Корабът не е пуснал сигнал за помощ и властите разбраха за инцидента след 11:00 часа след като получихме сигнал от друга черноморска страна”, заяви говорител от транспортното министерство.
В момента хеликоптери на българските ВВС претърсват мястото на корабокрушението за оцелели, като в спасителните операции участват и военни и търговски кораби.

ИТАР-ТАСС: Все още не е открит никой от екипажа на кораба „Толстой”
РИА Новости: Корабът „Толстой” принадлежи на Украйна, според български министър

Министърът на транспорта на България Петър Мутафчиев съобщи, че потъналият днес в Черно море кораб е украински, предаде РИА Новости, позовавайки се на международните информационни агенции.
Българският министър съобщи, че украинският товарен кораб „Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, е изчезнал от радарите около четири часа сутринта, българско време. Той допълни, че екипажът не е изпращал сигнал за помощ. Все още не е открит никой от екипажа на потъналия плавателен съд.

 


Сходни връзки

Кораб потъна, издирват екипажа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди