изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:34 EEST
България влезе в топ 20 на най-застрашените    
Икономика
България е сред 20-те най-застрашени страни от световната финансова криза. Това обяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан.


"Финансовата криза може да засегне страни с дефицит по текущата сметка над 5% от брутния им вътрешен продукт (БВП)", предупреди той в интервю за в. "Ню Йорк Таймс".
Статистиката показва, че става дума за около 20 държави, сред които са България, Румъния, Турция и Естония от Европа, а също и редица страни от Африка и Латинска Америка.
"Тези държави се разраснаха твърде бързо или взимаха твърде много кредити. Ако притокът на капитал към тях спре изведнъж, те биха изпаднали в големи затруднения", смята пък бившият президент на унгарската централна банка Петер Акош Бод, цитиран "Сега".
По последни данни на БНБ само за първите 7 месеца на тази година дефицитът по текущата сметка на България вече е 13.9% от БВП или 4.6 млрд. евро. Към края на годината той няма да е под 20%, смятат анализатори. Досега пропастта между вноса и износа се компенсираше от притока на чужди капитали, който беше рекорден през последните години.
Намалеят ли свежият капитал отвън и износът заради проблемите в Западна Европа, българската икономика няма начин да не тръгне надолу, смятат икономистите.
Че след прегряването родната икономика започва да се охлажда, личи и от данните на БНБ. Преките чуждестранни инвестиции към края на юли 2008 г. са 2.8 млрд. евро и покриват 62.5% от дефицита по текущата сметка в сравнение с 3.3 млрд. евро и 107.5% покритие за същия период на миналата година. Редица големи инвестиции в сектора на недвижимите имоти вървят към замразяване или разпродажби. Фондовете за недвижимости, които инвестираха у нас, например Equest, започнаха да се освобождават от активите си в София, Банско, Боровец, Царево. Спадът във ваканционните имоти вече е в пълен ход. Управляващите обаче смятат, че родната икономика няма да има особени проблеми, най-много да се стигне до лек спад на икономическия растеж. Агенцията за икономически анализи и прогнози не допуска негативен сценарий за родното стопанство през 2009 г.
"Като цяло финансовата криза в САЩ няма да повлияе пряко на българската икономика, а прогнозите не са драматични", заяви и финансовият министър Пламен Орешарски. Според него единственият по-осезаем ефект е покачването на лихвите по кредитите.
"В момента българската банкова система е добре капитализирана и рентабилна. Коефициентът на капиталова адекватност е 14.6% в края на първото полугодие на 2008 г. и е значително над минималните стандарти. Няма признаци за влошаване на качеството на кредитните портфейли", отчете вчера подуправителят на БНБ Цветан Манчев. Той допълни, че в българския случай високият дефицит по текущата сметка не уронва конкурентоспособността на износните сектори на страната. "От 2000 г. насам експортът нараства всяка година с 10% в реално изражение", отчете Манчев.

Дир.бг

 


Сходни връзки

България влезе в топ 20 на най-застрашените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди