изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:49 EEST
САЩ се превърнаха в ”ядрена бананова република”    
По светаГласуването в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ по стабилизационния финансов пакет за 700 млрд. долара, който с надежда очакваха световните пазари, беше политически мотивирано и се превърна във вот на недоверие за президента Джордж Буш и неговата администрация. Това отбелязват анализатори, цитирани от  финансовия сайт К2Капитал, на който се позова БТА.


“В момента имаме нефункциониращо правителство, изправено пред най-голямата криза, защото в Конгреса мнозинство са побърканите, които нямат абсолютно никакво доверие в Белия дом. Както каза мой приятел, ние се превръщаме в ядрена бананова република“, твърди в блога си Пол Кругман, един от най-влиятелните икономисти в САЩ и професор в Харвард.
Камарата на представителите в Конгреса на САЩ вчера отхвърли законопроекта за стабилизация на финансовите пазари с 228 гласа “против“ и 205 “за“. Кругман е сигурен, че “мерките за извънредна икономическа стабилизация“ отново ще бъдат внесени за гласуване, което обаче, според него, няма смисъл да се прави до президентските избори.
Политическите сметки надделяха над икономическата целесъобразност.
“Хайде за секунда да не се тревожим работи ли финансовата система. Знае ли самата политическа система как да работи?
Поставяме този заради драматичния провал на преговорите за спасителния план, който понижи Дау Джоунс с 777 пункта - най-големия срив за един ден в историята“, заяви Хайди Мор, финансов журналист в Дабъл ю Ес Джей (WSJ).
Според много анализатори гласуването в Камарата на представителите е било на политическа, а не на икономическа основа. Прави силно впечатление, че законопроектът не бе приет именно заради позицията на съпартийците на Джордж Буш, който активно пропагандираше пакета от финансови мерки.
Планът за спасяване на Уолстрийт и изкупуване от държавата на лошите активи с бюджетни средства не бе популярен в САЩ и предизвика нееднозначна реакция дори сред представителите на финансовия свят. “Резултатът от гласуването е разбираем -
страната знае, че всичко, което Буш ни предлага, е лошо за Америка“, пише читател във форума на в. “Уолстрийт Джърнъл“.
Отхвърлянето на законопроекта бе неочакван удар за пазара, след като лидерите и на двете камари на Конгреса обявиха, че са съгласували позициите по спасителния план и не изразиха и капка съмнение, че той ще бъде приет.
В блоговете и форумите на финансовите издания играчите на финансовите пазари настояват за оставките на лидерите на двете камари, които загубиха авторитета си пред деловите кръгове.
“Днес, когато се надявах, че ще мога си върна поне малко от малко от загубеното, “изгорях“ с 502 000 долара. Всъщност обаче загубих повече - доверието си в нашите политици“, пише брокер във форума на списание “Форбс“.

"Следващият президент на САЩ ще бъде Барак Обама. В сегашната ситуация няма начин американците да върнат на власт партията на отиващия си президент Джордж Буш", каза Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат по икономика, пред италианския вестник "Стампа", цитирано от БГНЕС.
"На пазарите, ще видим радикален спад на индекса Дау Джонс, какъвто дори не сме си представяли. Ще има още драматични фалити на финансови институции. Американската икономика навлиза в дълга рецесия", казва още съветникът на предишния американски президент Бил Клинтън.
"Намираме се в средата на най-тежката криза от един век насам и докато не стигнем дъното, няма да можем да тръгнем нагоре", оценява ситуацията Стиглиц. Междувременно Европейската комисия призова САЩ да намерят мъдър държавнически подход при овладяването на финансовата криза в името на световната икономика, съобщи Асошиейтед прес. Говорителят на Комисията Йоханес Лайтенбергер заяви, че ЕС е разочарован от отрицателния вот на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ на спасителния план, предложен от американското правителство и допълни, че Вашингтон носи "особена отговорност" към световната икономика.
 


Сходни връзки

САЩ се превърнаха в ”ядрена бананова република” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди