изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:43 EEST
Комисията „Кардам” изслуша Николай Василев и Наско Цанев за сделка за продажбата на 40 вагона от 1986 г.    
Новини София. Временната анкетна комисия за установяване на причините за трагедията във влака София – Кардам изслуша Николай Василев и Наско Цанев за сделка за продажбата на 40 вагона от 1986 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”.


„В редовна експлоатация имаше 15 – 20 спални вагона в БДЖ. В същото време компанията притежаваше 105”, обясни Наско Цанев – бивш директор на БДЖ през 2005 г, под чието ръководство е сключена сделката за продажбата на вагоните от 1986 г. Той коментира, че запазването на вагоните е изисквало само разходи, но не е било от никаква полза за БДЖ. Освен това – те са били опасни за преминаване през кривите по българските жп линии. Дори и да не бяха продадени тези вагони, те е нямало да се движат по българските вътрешни линии. Самите вагони от 1986 г. дори не са били възприемани добре от пътниците заради купетата им.
Цанев обясни, че на същото заседание, на което е взето решението за продажбата на тези 40 вагона, е било решено и още нещо – да бъдат закупени 30 нови спални вагона. Около 15 от тях е трябвало да бъдат за вътрешните линии.
От своя страна Николай Василев – бивш министър на транспорта от предишния кабинет, посочи, че тогавашният екип на БДЖ е полагал изключителни усилия за подобряването на състоянието на компанията. Освен това – има разлика между огромните загуби преди това и 2004 г., когато за третото тримесечие дори компанията е била на печалба. Според Василев – именно тогава БДЖ е успяло да закупи нови вагони. Наско Цанев допълни, че именно заради това е била намалена държавната субсидия за железниците. Всяка година, докато аз бях директор на БДЖ, имаше недостиг на 60 млн. лева държавна субсидия. Финансирането за новите вагони бе без държавна гаранция, категоричен бе Цанев.
Преди продажбата на вагоните от 1986 г. – когато те са били отдавани под наем, те са преминавали през българска територия по посока от Турция към Сърбия и обратно.
От своя страна Николай Василев коментира, че трасето, през което са преминавали вагоните, които са возели турски гастербайтери, не е било толкова нагънато. Това обаче не ги прави по-малко опасни, коментира Василев.
По време на заседанието Олимпи Кътев и Тодор Батилов влязоха в спор заради твърдението на депутата от НДСВ, че Батилов прави политически изказвания. Според Кътев – продажбата на 40-те вагони няма нищо общо с трагедията от февруари тази година.
Марта МЛАДЕНОВА
Агенция "Фокус"

СПИПАХА ТЕЛЕФОНЕН ТЕРОРИСТ, СЛОЖИЛ "БОМБА" ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ - КАРДАМ

УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ-КАРДАМ

ПАМЕТНА ПЛОЧА ЗАВИНАГИ ЩЕ НАПОМНЯ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА ВЛАКА-УБИЕЦ

ТРАНСПОРТНИЯТ МИНИСТЪР СМЯТА, ЧЕ ПОЖАРИТЕ ВЪВ ВЛАКОВЕ МОЖЕ ДА НЕ СА СЛУЧАЙНИ

Оповестиха техническата експертиза за причините за пожара във влака София – Кардам - пълен текст

"ЧОВЕШКА НЕБРЕЖНОСТ Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ-КАРДАМ"

Дознатели проваляли разследването за влака факла

ДНК-КСПЕРТИЗА ПОТВЪРДИ САМОЛИЧНОСТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ-КАРДАМ

В. "Струма": Първанов ловувал ден след трагедията във влака

Полицаи чупили с пищови стъклата на влака-ковчег

"ЗАЩО ЕДИН БАГАЖ МОЖЕ ДА ПОДПАЛИ ВЛАК"

Добрич се поклони пред паметта на загиналите във влака София - Кардам

Йордан Мирчев: Научих от медиите за продажбата на кушет вагоните, оказа се вярно

ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПЛАШАТ С БОМБЕНИ ВЗРИВОВЕ ВЛАКА "АЛБЕНА" И ГАРАТА

 


Сходни връзки

Комисията „Кардам” изслуша Николай Василев и Наско Цанев за сделка за продажбата на 40 вагона от 1986 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди