изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:14 EEST
Еколози протестират срещу закона за лова    
Екология Природозащитниците алармират за серия от груби нарушения на европейското и българското законодателство в готвените промени в Закона за лова. Те организират протест и събиране на подписи всеки ден от 1 до 3 октомври в парка между парламента и Софийски университет

Еколозите посочват като нарушение удължаването на ловния сезон за водоплаващи птици от 31 януари до 28 февруари. Те посочват, че това е в противоречие с изискванията на Директивата за дивите птици, Закона за биологичното разнообразие, както и с ратифицираните от България Бернска и Бонска конвенции.

“Ловуването през февруари на водоплаващ дивеч ще доведе до значително влошаване на състоянието на световно застрашената червеногуша гъска, чиито основни зимовища в света са в България”, предупреждават от коалиция “За да остане природа в България”.

От коалицията са категорични, че ловуването през февруари на водоплаващ дивеч ще провали усилията на българските туроператори да развият туризма, свързан с наблюдение на птици. Червеногушата гъска е един от основните видове в техните програми.

Според еколозите е извършена скрита приватизация на държавните ловни стопанства под формата на договори за съвместни дейности и в следствие на това неизгодно за държавата се отдават държавните дивечовъдни участъци.

Като сериозен пропуск еколозите посочват и това, че са дадени изключителни права на една ловна организация пред всички останали, работещи за опазване и управление на дивите животни на България.

В четвъртък, 2 октомври, представители на коалицията ще внесат в парламента и ще предоставят на ръководителите на всички парламентарни групи събраните досега над 6000 подписа срещу тези промени. Подписите са на граждани от над 30 страни.

bpost.bg

 


Сходни връзки

Еколози протестират срещу закона за лова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди