изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:00 EEST
Д. НИКОЛОВА: ЖИТЕЛИТЕ НА СТОЖЕР НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ДЕПО СТАВА ДУМА    
НовиниТова каза кметът на Добрич и председател на сдружението за изграждане на регионално депо за ТБО край Стожер след проведеното обществено обсъждане

Жителите на село Стожер трябва да знаят, че бъдещото регионално депо за твърди битови отпадъци ще отговаря на всички европейски изисквания и ще има мониторинг, както по време на изграждането му, така и в продължение на 30 години след това. Това каза вчера кметът на Добрич и председател на сдружението за изграждане на депото Детелина Николова.
Поводът бе провелото се на 26 септември обществено обсъждане в Стожер на доклада за ОВОС за депото. Дни по-рано е проведено обсъждането и в Тервел. Там присъстващите отбелязали, че са се надявали регионалното депо да бъде на територията на общината, което да позволи рекултивация на сегашното сметище. Д. Николова посочи, че въпреки решението регионалното депо да е край Стожер, сметището на Тервел пак ще бъде рекултивирано и върху него ще се изгради претоварна станция.
По време на обсъждането на доклада в Стожер е била внесена протестната декларация на жителите на селото и инициативния комитет. След това неколцината присъстващи напуснали залата. По-късно някои се върнали и изразили становище. Заключението, което Д. Николова направи, е,  че хората в Стожер нямат представа за какво депо става въпрос. "Нежеланието им да чуят за какво става дума в доклада, означава, че се оставят да бъдат водени от нечии интереси", каза още тя. И добави, че при разговори с ръководството на инициативния комитет е станало ясно, че недоволството на хората в селото е продиктувано най-вече от това, че община Добричка е взела решение за мястото на регионалното депо, без да обсъди това с жителите на селото. Д. Николова е изразила готовност като председател на сдружението да направи всички необходими разяснения пред жителите на Стожер. Тя каза, че предстои разработване на подробен устройствен план, както и да се определи дата за свикване на експертен съвет в РИОСВ. В доклада за въздействие върху околната среда, който ще се внесе на него, трябва да се вземат предвид и становищата на гражданите.
 


Сходни връзки

Д. НИКОЛОВА: ЖИТЕЛИТЕ НА СТОЖЕР НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ДЕПО СТАВА ДУМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди