изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:25 EEST
БНД ИСКА ДА ОБЕДИНИ ДЕСНИЯ ИЗБИРАТЕЛ    
ИнтервютаПред НДТ - Николай Свинаров - председател на партия Българска Нова Демокрация:

 
  Г-н Свинаров, неминуем е въпросът за изборите. Всички се готвят за избори. Къде се вижда партия БНД след следващите парламентарни избори?
  Това до голяма степен зависи от това как ще работим през следващите седмици и месеци. Ние учредихме партията, защото смятаме, че в център-дясно политическото пространство има необходимост от още един политически субект. Сега работим по структурно-организационни въпроси. И, ако успеем да свършим това, което сме намислили, се надявам, до края на годината да имаме доверие от над 2 процента у българските избиратели. Това ще ни даде възможност или да решаваме идната пролет да се явим на изборите самостоятелно, или ще станем привлекателен партньор за останалите партии в център-дясното политическо пространство. Ако трябва да отговоря реално, наистина зависи от нас. В момента работим така, като да се видим в следващия парламент. При това - в една сериозна парламентарна група, която ще е фактор в управлението на страната. Ние сме хора, които шест години бяхме в управлението и от една година сме в опозиция. Разбрахме много добре, че опозицията не е фактор в българския обществено-политически живот. Така че, ако човек трябва да работи за политика, трябва да работи така, че да бъде в управлението на страната.
  Как ще коментирате побоя над журналисти?
  Като един изключително негативен факт от най-новата ни история. Каквито и да са мотивите и причините, в една държава това е недопустимо. Ако все пак може да се случи, трябва да има бърза разкриваемост и санкциониране на виновните. Когато държиш някого в зависимост и той излезе от нея, физическата саморазправа остава единственото средство. Но, това е средство на Средновековието, а ние живеем в 21 век и сме държава - член на Европейския съюз. В тази връзка предлагаме създаване на анкетна комисия, за да се види кой какви опасни работи върши - дали чрез "Фрог нюз" или чрез "Опасните". И трябва да има методи за противодействие, ако има нарушаване на закона. Те при всички случаи обаче изключват физическата саморазправа. По никакъв начин не може да бъде прието подобно действие.
  И когато казваме, че сме държава-член на Европейския съюз, което все още малцина осъзнават пряко, какви са шансовете България да сдаде водещото място в ЕС като корупционна държава?
  За това също е необходима сериозна работа. Ако се правим, че не забелязваме, че в няколко поредни мониторингови доклада става дума за това, че големият проблем е правосъдие и вътрешни работи - всичко се дължи на това. Неусвояването на европейските фондове, тяхното спиране, също се дължи на това. Прекратяване на корупцията, престъпността по високите етажи на властта, на организираната престъпност - това са неща, които изпълнителната и съдебна власти трябва да реализират. Разбира се, те веднага поставят контраудара и се оправдават с лошите закони в страната. Този път не като политик, а като практикуващ правник, категорично твърдя, че проблемът на държавата в момента е липсата на изпълнение на закона, а не лошите закони. В значителна степен вече нашето законодателство е хармонизирано с това на държавите-членки на ЕС. Така че, проблемите не са нормативни. Проблемите са в липса на стриктно изпълнение на регламентите. Надявам се, че това ще бъде оценено. Но, за това е необходима много политическа воля и много сериозно действие в сектора правосъдие и вътрешни работи.
  Смятате ли, че на някого в обозримо бъдеще може да му стиска достатъчно, че да направи необходимите промени и корупцията да не е водещо определение за България?
  Действително една от основните теми е на някой да му стиска. Другата тема обаче е България да се превърне наистина в парламентарна република. В момента парламентът се е превърнал само в легализация волята на изпълнителната власт. Знаем много добре, че на 99 % от законите, които се приемат, вносител е Министерски съвет. Капацитетът, ресурсът във всеки смисъл на думата - и финансов, и експертен, е в изпълнителната власт.  Така депутатите натискат едни копченца, с които легализират волята на изпълнителната власт. Това не може да бъде пример за парламентарна република, що се отнася до нормотворчеството, създаването на закони. Нещо повече, ние не сме парламентарна република и по отношение на парламентарния контрол. Един председател на комисия, какъвто бях допреди няколко месеца, има годишен бюджет от 40 000 лева, които не му стигат за преводачи. Говорим за необходимия експертен потенциал, както за развиване на нормотворческа дейност, така и по отношение на парламентарния контрол. Това аз наричам министерска, а не парламентарна република.
  Когато заговорихме за бюджети, не мога да не Ви попитам за коментара Ви за бюджета на честването на 100 години от обявяване на независимостта на България?
  Когато сме бедни и гладни, каквито са голяма част от българските граждани, подобни цифри ни правят впечатление. Обаче на управляващите не им правят впечатление. Аз мисля, че подобно разточителство е най-малко обидно към пенсионерите, социално слабите, към хората, които не могат да реализират чрез своя труд едни добри доходи. Така че,  трябва да се мисли и за тези неща. Още повече, че аз по никакъв начин не забелязах някакъв особен блясък в честването, който да си заслужава тези средства.
  И без да Ви карам да правите прогнози, все пак, кога очаквате да са следващите парламентарни избори?
  Към този момент, колкото и да ми е тъжно от този факт, не виждам възможност за предсрочни парламентарни избори. Има едно много здраво мнозинство. Ситуацията е по-различна от тази през 1996-1997 г., защото и вътрешният, и външен натиск, и общественото недоволство вече не се изразяват в желанието да се промени нещо в управлението на страната. Какво имам предвид?  Тогава беше достатъчно ясно кои лоши ще паднат от власт, но и кои добри - със или без кавички, ще дойдат на власт. В сегашния механзъм се знае, че в момента ни управляват лошо. Но никой не знае, че ще бъдем по-добре управлявани след изборите. А това е от съществено значение като психомоторика и психотерапия и като обща политическа визия на по-голяма част от българските граждани. Така че липсва оптимизмът, че след парламентарните избори, когато и да са те, ще бъдем по-добре управлявани от сега. Това всъщност е политически проблем. Това е проблемът на кризата на доверието към цялата политическа класа - и към управляващи, и към опозиция - парламентарна и извънпарламентарна. И това е, като че ли, в една значителна степен отказ от демократичния процес в страната.  
  Това не е ли твърде притеснително? Не говорим само за надеждите, но и за ралностите?
  Това е изключително притеснително. От доста години насам българските граждани, като че ли, чакат месията или онзи политически субект, който ще ги оправи. Той многократно идва. Проблемът обаче е, че трябва да има по-друг тип политическа визия. Вече голяма част от българските граждани разбраха, че никой няма да ги оправи и решиха да започнат да се оправят сами. Дали в страната или извън нея - това е друг въпрос, също много тежък. Докато ние си мислим, че някой ще ни оправи, нещата ще вървят по този начин. Аз си мисля, че все пак ще има политически субекти с волята, за която говорихме преди това, със знанията и уменията, които в по-голяма степен ще могат да реализират националните приоритети. За да се случи това, е необходимо най-напред стратегическото ниво. Аз поставих на партийното събрание за учредяване на структурата в Добрич въпроса - дали някой знае кои са националните интереси, за да ми ги каже, за да мога да ги защитавам като български депутат. Но, никой не е казал през 2008 г. на държава-член на НАТО и ЕС кои са ни националните интереси. Как да ги защитаваме? Всеки министър, всеки посланик, всеки политик и общественик е призван да защитава нещо, което не го знае какво е. По горям нон сенс от това, аз не познавам.
  Къде припознавате близки до вашето виждане и начин на поведение политически формации?
  В целия спектър на дясното политическо пространство - и парламентарни, и извънпарламентарни политически сили. Тук, в извънпарламентарните партии, аз нямам предвид само ГЕРБ. Защото ГЕРБ твърди, че ще се явява самостоятелно на изборите и за ГЕРБ това, като че ли, наистина е вярно. За останалите в това пространство, които твърдят това, то - като че ли, не е вярно. Но, това ще стане ясно в края на настоящата или в началото на следващата година.  В целия спектър има достатъчно подготвени и достойни хора, които биха могли обединени да постигнат повече. Макар че, нашето политическо верую в партия БНД е не да обединяваме десните партии, а да намерим механизъм за обединяване на десния избирател. Надяваме се, че ще го намерим.
 


Сходни връзки

БНД ИСКА ДА ОБЕДИНИ ДЕСНИЯ ИЗБИРАТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди