изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:52 EEST
Узакониха съпружеския живот без брак    
Парламент
Известният в обществото съпружески живот без брак вече се въвежда като правна възможност между мъжа и жената, след като парламентът прие на първо четене внесения от правителството нов Семеен кодекс.


Въпреки че депутатите дълго спориха дали има ползва от регламентирането на фактическото съжителство, новият кодекс беше подкрепен от 114 народни представители, предаде БЛИЦ. Против гласуваха 24, а 19 се въздържаха.
Целта е да се защити бъдещето на родените деца, тоест въвежда се презумпцията за бащинство, обясни по време на дебата Янаки Стоилов от Коалиция за България. Той мотивира предложението за тази нова форма с обстоятелството, че повече от половината деца са родени без брак.
С новия Семеен кодекс още при раждането си детето ще има фамилия, двама родители, ще може да наследява и двамата си родители, а майката ще може директно да иска издръжката от бащата без съдебни дела.
Новият кодекс въвежда брачния договор като възможност за имуществено брачен режим. Брачният договор може да се сключи и по време на брака. Кодексът променя имуществената общност между съпрузите като тя се разпростира само върху вещните права, а се изключва общността върху влоговете.
Семейният кодекс въвежда и по-леки правила при прекратяване на брака по взаимно съгласие и по исков ред.
Семейният кодекс отваря широко вратичката за всякакви истерични хрумвания, категорична беше обаче депутатката от Коалиция за България Иглика Иванова. Според нея кодексът трябва сериозно да се преработи.
Кодексът облекчава и процедурата при осиновяване. Предвижда се осиновяване по изключение без съгласие на родителя, ако в период от шест месеца той не е потърсил детето си, настанено в социален дом.  dir.bg
 


Сходни връзки

Узакониха съпружеския живот без брак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди