изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:05 EEST
ПОТВЪРДИХА ПРИСЪДА ЗА ТРАНСПОРТЕН ИНЦИДЕНТ С ЩЕТИ    
Ред и сигурност

Върховният касационен съд остави в сила въззивната присъда на Добричкия окръжен съд срещу 30-годишната Дияна К. Кателиева от Добрич, причинила по непредпазливост значителни имуществени вреди на свой съгражданин при пътно-транспортно произшествие.



На 06.05.2007 г., управлявайки автомобил „Рено Еспейс” в района на кръстовището между бул. „Добруджа” и ул. „Опълченец Димитър Ковачев”, при неправилна маневра за изпреварване на останал неподвижен на светофара автомобил, тя навлязла в съседната лента и отнела предимството на движещия се зад нея „Форд Ескорт”, при което настъпило ПТП между тях. След удара фордът се блъснал в тролейбусен стълб. При катастрофата са му причинени повреди, чието отстраняване и последваща експлоатация били невъзможни. Водачът му Драгомир Драганов – на 27 години, е получил незначителни увреждания. Здравето на негова спътничка обаче е било временно разстроено, без опасност за живота й. Съдебното следствие е установило, че Кателиева е имала възможност, но не е направила всичко възможно, за да възприеме движещия се „Форд Ескорт”. Автомобилната експертиза показва, че и Драганов е имал възможност да избегне произшествието, ако се е движел с разрешената в този участък скорост от 50 км в час, вместо с достигнатите от него 86 км в час.

На 1 април т.г. Добричкият окръжен съд призна за виновна Кателиева и й наложи глоба от 300 лв., лиши я от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 месеца и я осъди да заплати обезщетение на Драганов от 2 725 лв., ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане.

Върховният касационен съд намира, че окръжните магистрати  правилно са приложили закона, защото при предприетата маневра за изпреварване на спрелия пред нея автомобил, Кателиева е нарушила Закона за движение по пътищата и е сложила началото на инцидента. Кателиева е отговорна за произшествието, а Драганов е допринесъл за него. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПОТВЪРДИХА ПРИСЪДА ЗА ТРАНСПОРТЕН ИНЦИДЕНТ С ЩЕТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди