изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:48 EEST
Русия реабилитира императорското семейство    
По света
Президиумът на Върховния съд на Русия призна, че императорското семейство е жертва на неоснователни политически репресии и трябва да бъде реабилитирано.


Съдът удовлетвори жалбата, подадена от адвоката на семейство Романови - Герман Лукянов, срещу решението на съдебна колегия на Върховния съд, отказала на 8 ноември м. г. да реабилитира семейството на последния руски император, пояснява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
По време на заседанието представител на федералната прокуратура възрази срещу реабилитацията на императорското семейство. По думите му, това искане не отговаря на законодателните норми, тъй като членовете на семейството на Николай Втори не са били арестувани по политически мотиви, не е имало съдебно решение да бъдат разстреляни и изобщо липсват данни за каквито и да било съдебни решения, които да ги засягат.
Всички жертви на политически репресии подлежат на реабилитация, заяви на свой ред адвокатът Лукянов.
Това решение, крайно важно за нашето семейство, е и победа за цяла Русия, заяви пред РИА Новости великата княгина Мария Владимировна Романова. Тази принципна стъпка е доказателство, че Русия наистина е правова държава, каза великата княгиня. Княгиня Мария, която живее в Испания, няма никакви финансови претенции, цитира "Газета" изявление на Александър Закатов, директор на канцеларията на императорския дом. Всъщност руските закони не й дават възмжност за подобни искове, тъй като компенсациите за жертви на политически репресии се изплащат само на техни наследници от първи ред, коментира вестникът. На друго мнение са обаче експерти, говорили пред "Новие известия". Председателят на Московската адвокатска колегия Юрий Кастанов смята, че ако бъде открит акт, според който цялото състояние на императора е било онфискувано по повод потърсена от него отговорност или във връзка с репресивни действия срещу него, въпросът за връщане на имуществото все пак може да бъде повдигнат. Теоретично погледнато, сред това имущество може да фигурира и Зимният дворец в Санкт Петербург - днес музеят Ермитаж. Семейство Романови е живяло в двореца преди трагичните събития от 1917 г. Днес там се пазят много предмети, свързани с руското културно наследство, добавя "Новие известия".  dir.bg
 


Сходни връзки

Русия реабилитира императорското семейство | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Русия реабилитира императорското семейство
Автор: Anonymous да 2009-07-25 @ 17:20 EEST
Най- после да се реабилитира царското семейство

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди