изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:59 EET
ТРАГЕДИЯ В ОУ "ХАН АСПАРУХ"    
Общество

Четвъртокласник издъхна преди началото на часовете в петък. Астматичен статус е най-вероятната причина за смъртта на деветгодишния Георги Енев

 

Истинска трагедия разтърси рано сутринта четвърти "б" клас на ОУ "Хан Аспарух". Момченце от класа издъхна пред очите на съучениците си. Деветгодишният Гошко пристигнал към 7.50 часа и влязал в класната стая, за да се приготви за час, разказа временно изпълняващата длъжността директор в училището Росица Илиева. Едва успял да стигне до чина си. Казал на децата от класа, че му е студено. Треперел. След това се строполил на пода.



 

 

 Все още бил с шапката и с раница. По това време класната Мария Недялкова била дежурна на етажа. Първоначално децата от класа помислили, че момчето се шегува. Когато забелязали, че не помръдва, се изплашили. Отишли да повикат класната си. Притекли се всички учители. Когато видели детето строполено на пода, първо проверили дали не си е глътнало езика. Когато установили, че не е така, започнали да масажират Георги, да му правят изкуствено дишане и да го обливат с вода. Учителката, която е опитвала да го реанимира, имала опит. По-късно се обвинявала, че досега е успяла да спаси много човешки животи, но не е спасила малкото момченце. През това време децата от класа са били изведени от класната стая, за да не стават свидетели на случващото се.

Обадихме се на Бърза помощ и на родителите. Около 20-ина минути минаха, докато дойде линейката” - обясни Росица Илиева. Самата тя е започнала да звъни по телефона на Спешна медицинска помощ. Първия път се обадила от личния си GSM. Съжалява, че той не е запаметил часа на разговора. След като линейката не идвала, звъннала от мобилния телефон на колега в осем часа без две минути. Излязла без връхна дреха навън, на двора, за да чака линейката и максимално бързо да насочи лекарите към стаята на третия етаж, където се опитвали да спасят живота на Георги. “Всички се надявахме да го спасим. Той прохъркваше и мислехме, че всеки миг ще се съвземе” - разказа учителка. Когато от Спешна помощ продължавали да не пристигат, вече в истерия се обадила трети път от телефона на служителка в училището. Тогава видяла линейката да се задава. Преди да пристигне линейката, дошъл бащата на Георги. Той работи в полицията. Още не бил заминал на работа и бързо пристигнал. Той също опитал да реанимира детето. Накрая, тъй като линейката продължавала да не идва, го качил на гърба си и го понесъл навън. Отчаяни, смятали с кола на преподавател от училището да откарат Георги до болницата. Тогава пристигнала линейката. Екипът започнал да реанимира детето на тревата пред входа на ОУ “Хан Аспарух”. "Лекарите го масажираха и обдишваха с някаква помпа" - сподели през сълзи разстроената Илиева. След това качили Георги в линейката, заедно с родителите му и класната и заминали за болницата. По-късно класната се обадила, за да каже, че детето е починало. Споделила това, което й казали лекарите - че не са можели да помогнат на момченцето.  “Това ме тормози - че не сме можели да спасим това деветгодишно дете” -  споделя директорката. Мнението на лекарите било, че и преподавателите, и бащата са направили необходимото, но не е можело да се помогне на детето.

“Най-страшна е мисълта, че сме можели да направим още нещо, за да го спасим. И колкото да ни казват, че сме сторили най-подходящото, не можем да се примирим с безсилието, пред което сме били изправени” - разказа хлипайки Росица Илиева.

  Георги бил кротко дете, често боледувал, разказаха от училището. От класната на ІV “Б” клас директорката знае, че детето боледува от астма. През лятото го лекували. След последни изследвания, които били направени във Варна, лекарите казали, че е стабилизирано.  Но, явно не е бил толкова добре, колкото са смятали лекарите. След случилото се тя проверила раницата на момчето за  помпичка. Близките обяснили, че детето не е ползвало помпичка. След благоприятните изследвания дори  спрели лекарствата на детето, обясни Росица Илиева. И отново повтаря “Ужасно е!”

Първоначалната констатация от аутопсията, извършена от Съдебна медицина, е, че става въпрос за астматичен статус, казаха съдебни лекари. Поне друга причина не е открита при аутопсията. Крайното заключение ще стане ясно след резултатите от хистологичните изследвания. Те ще излязат най-рано след около месец.  Това, което в болницата обяснили на класната, било, че белият дроб на детето не е издържал.

В петък ОУ “Хан Аспарух” е било посетено и от екип на Областната дирекция на МВР, откъдето заявиха, че няма данни за насилие, научи още НДТ. От Районната прокуратура в Добрич казаха, че при тях няма заведена преписка по случая. От Окръжна прокуратура информираха, че ако по случая работи полицията, тя в рамките на 24 часа трябва да ги информира. Училището в петък е било посетено и от служители на общинския отдел “Закрила на детето” - по искане на Държавната агенция за закрила на детето, която се е самосезирала от съобщенията за случая в електронните медии. Родителите са се грижели за детето, не е имало инцидент, който да е довел до фаталния край, е тяхната констатация.  

В петък в училището, което - както всяко друго училище, е шумно, цареше тишина. Ужасени бях всички учители, повечето от тях изкараха часовете си на “Валидол”. Съучениците на Гошко в петък още не знаели какво точно се е случило. Първоначално децата били вцепенени от шока от станалото пред очите им, а по-късно се разплакали. “Децата са малки. Не разбраха какво точно стана. Те останаха само с впечатлението, че му е прилошало и сме викали линейка” - споделя директорката през  сълзи. Заради шока тя е решила децата от ІV “б” клас да не продължат часовете си в петък. Били са повикани родителите на всички деца, за да ги вземат. Отказала е на полицията да разпитва децата, веднага след инцидента и без присъствие на родителите. Директорката ще вземе  решение дали да бъде потърсена специализирана помощ от психолог за съучениците на Георги едва след като разговаря с родителите им, обясни тя.

Класната стая на ІV “Б”клас в петък бе заключена. Директорката не позволи да бъде снимана с думите “Не искам да се снима празната стая”. Със сигурност нелепата смърт на малкото момченце ще остави огромна празнота у всички, които са го познавали.

Георги бе единствено дете в семейството си. Той почина на девет години. И не успя да сбъдне мечтата си да бъде като останалите деца - здрав, за да може да спортува. Предната вечер играл навън, пред блока. В петък носел пари за  таксата за заниманията по карате, на които искал да се запише. След като лекарите се произнесли, че вече е здрав, искал и той да бъде като другите деца и да спортува. Бил много въодушевен, че ще тренира карате. Иначе се справял отлично и като актьор. Участвал в трупата за куклен театър към класа им. А преди дни бил особено щастлив от получена отлична оценка.

Редакцията на НДТ изказва искрените си съболезнования на близките на починалото дете! НДТ

 


Сходни връзки

ТРАГЕДИЯ В ОУ "ХАН АСПАРУХ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди