изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:06 EET
Висшият клир си поиска всички имоти    
Новини
Проблемът за връщането на църковните имоти на Българската православна църква ще е водещ при гласуването на промените в устава на Църквата, който не е осъвременяван повече от 50 години.


Това заяви Варненският митрополит Кирил, цитиран от БНР. В Рилския манастир от днес до 11 октомври се провежда 2-та сесия на Шестия църковен събор.
Митрополит Кирил уточни, че на църквата са върнати само 50% от всичките й имоти. „Ние не искаме чужди имоти, трябва да имаме съзнанието, че това са църковни имоти, ние не ги искаме за себе си. Свещениците нямат достатъчно приходи и не получават съответна заплата и са принудени да търсят други приходи за да изхранват семействата си", каза още митрополитът. Той допълни, че в момента служат в цялата страна около 1400 свещеници, а средната им заплата е между 200 и 300 лв.
Товарни бусове заредили догоре складовете на Рилския манастир с подбрани храни и напитки за делегатите на събора на владиците, съобщи Двери.бг, цитиран от БГНЕС. Всички делегати, включително патриарх и владици, не само заседават, но и се хранят в манастира. В т. нар. малка монашеска трапеза (т.е. трапезария) над игуменарницата се хранят Н. Св. патриархът, митрополитите и епископите, а в голямата (празнична) трапеза и нарочно пригодени за това други зали се подкрепят обикновените делегати - свещеници, монаси и миряни.
Персоналът в манастира бил подготвен и инструктиран да обслужва над стотината гости, някои от които били доста капризни, споделили плахо служителите. Според тях в манастирските покои щели да отседнат само патриархът и владиците от разни рангове, а за останалите участници били приготвени стаи в близкия хотел "Царев връх", който обителта си възвърнала наскоро от бизнесмени срещу 2 млн. лева.
Пловдивският митрополит Николай и хората му (вкл. еп. Антоний) избягвали да спят в манастира и ходели на по-добър хотел надолу по градовете в равнината.
В Рилския манастир от вчера работи и парното.

dir.bg

 


Сходни връзки

Висшият клир си поиска всички имоти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди