изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:51 EET
Трима наши бракониери се отървали на косъм в Турция    
Новини
Двама месеца е бил прикриван инцидент, при който трима български бракониери са навлезли в турска територия и по чудо са се спасили от местните гранични власти.


За случката съобщи директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас Джемил Кадиш, предаде БГНЕС.
Екшънът е бил потулен и от полицията, и от ИАРА. В публичното пространство се чуха откъслечни недомлъвки за това, че и български бракониери нарушават границата, но до нещастни случаи не се е стигнало. Коментарите бяха във връзка със застреляния през април т.г. турски рибар от наш граничен полицай.
На 30 юли т.г. трима наши бракониери – двама софиянци и едни бургазлия, влезли с кану от морето по устието на река Резовска. На около 100 метра те пуснали мрежите и зачакали да се хване нещо в тях. Дори не забелязали, че са в чужди териториални води.
Турските гранични власти обаче ги засекли и със сигурност е щяло да се стигне до трагичен инцидент, ако нашите не сварили бързо да избягат и да се укрият на родна територия, обясни Джемил Кадиш.
Те зарязали кануто и мрежите в реката и с плуване се спасили на нашия бряг. Дали е имало изстрели по тях, не съобщават нито от ИАРА, нито от полицията.
На родна земя тримата пишман рибари попаднали в ръцете на нашите гранични полицаи, които им съставили актове и ги пуснали по живо по здраво. Бракониерите били без риболовни билети, а самата река Резовска е забранена за риболов.
"Никой не е стрелял срещу тях, но не можем да гарантираме, че няма да се стигне до подобни инциденти“, разкрива Кадиш. От ИАРА ще настояват пред правителството за двустранни срещи във връзка с нарушенията на държавната граница, които извършват рибарите, допълни той.
На 17 април турски рибар бе застрелян от граничен патрул в района на Резово при опит да бъде задържана гемия, навлязла в наши териториални води. До трагичния случай се стигна след яростна съпротива на бракониерите. С дървени пръти с метални остриета рибарите се опитаха да пробият и потопят лодката на бордовата група. Оцелелите след престрелката двама братя миналата седмица бяха осъдени условно. В хода на съдебното разследване стана ясно, че мъжете от фамилията Ерджан многократно са извършвали промишлен риболов на наша територия без разрешение.
Заради инцидента обаче граничен полицай от Бургас е подсъдим и очаква присъда. dir.bg
 


Сходни връзки

Трима наши бракониери се отървали на косъм в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди