изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:53 EEST
Караш пил - плащаш 2000 лева глоба    
Парламент
Шофьор, който бъде спипан да минава на червено, да губи книжката си за месец. 2000 лева глоба пък ще плаща всеки, заловен зад волана с над 1,2 промила алкохол.


Суровите наказания са част от предвижданите промени в Закона за движение по пътищата. КАТ ще внесе проекта в Министерския съвет още следващата седмица, пише вестник "Стандарт". Пресичането на червен светофар ще води още до 40 лева глоба и отнемане на 10 точки от талона. При повторно нарушение в рамките на 3 месеца наказанието скача до 3 месеца без книжка. За да се засили контролът, ще бъдат монтирани още камери на възловите кръстовища в София и големите градове.
Специални мерки са предвидени и за новите шофьори. Причината е големият процент катастрофи, които те причиняват по родните шосета. Според черната статистика на КАТ "зайците" зад волана са виновни за 1/3 от произшествията в страната. Затова и голяма част от промените в Закона за движение по пътищата, които от Пътна полиция готвят, касаят точно тази група водачи. Според новите правила, всички водачи с книжка до 2 години ще се водят "млади шофьори". За тях позволената скорост за движение ще бъде по-ниска в сравнение с тази на останалите водачи. В града младите шофьори няма да превишават 40 км/ч, а не 50, както е за всички останали. При извънградското шофиране ще вдигат до 70, а не разрешените 90 км/ч. На магистрала стрелката на километража им пък не трябва да превишава 100 км/ч., при допустимата 130.
Освен ограниченията в скоростта, младите шофьори ще сядат зад волана само с придружител през първите 6 месеца. След това, до навършване на 2-годишен стаж, ще карат само денем. Това означава от 5 часа сутринта до 23 ч вечерта. През 2-годишния стаж ще имат и намален на половина брой контролни точки в талона - 27 от 39 за всички останали.  Дир.бг
 


Сходни връзки

Караш пил - плащаш 2000 лева глоба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди