изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:22 EET
Вдигат данъчните оценки на имотите с 50%    
ИкономикаДанъчните оценки за недвижимите имоти да бъдат вдигнати с 50%, предлагат от Министерството на финансите. То публикува подготвените промени в данъчните закони, които следва да влязат в сила от следващата година.

В мотивите за изменението се посочва, че така ще се компенсира изоставането на данъчните оценки от реалните пазарни цени на имотите, предаде Дневник. Като компенсация за собствениците на имоти пък се намаляват ставките за облагане, като сегашните в граници от 1.5 промила до 3 промила се заменят с новия диапазон - от 1 до 2 промила.
Имот с данъчна оценка 100 хил. лв. примерно за целите на данъчното облагане вече ще се оценява на 150 хил. лв. При стария диапазон на ставката дължимият данък би бил между 150 и 300 лв., а при новия ще варира също от 150 до 300 лв. Така реално повишение на данъка ще има само ако общините вдигнат сегашните си ставки до максималната, предлагана от финансовото министерство.
Променя се облагането при дарение и наследство на недвижими имоти, като необлагаемата стойност пада тройно - от 250 хил. лв. на 70 хил. лв. Мотивите на ведомството са, че при досегашната необлагаема стойност в повечето случаи не се дължат данъци. И тук също има частична компенсация с намаление на ставките за облагане. При братя и сестри тя ще варира от 0.4% до 0.8% вместо сегашните от 0.7% до 1.4%. За всички останали досегашният данък в рамките на 5% до 10% ще стане от 3.3% до 6.6%.
На общинските съвети е даден едномесечен срок от 1 до 31 януари 2009 г. да актуализират местните данъци и да определят с какви промили ще се облагат имотите. Ако не успеят да го направят в срок, притежателите на имоти в съответното населено място ще плащат по най-ниската ставка, посочена в закона, т.е. 1 промил данък сгради. В същия срок местните власти трябва да определят и размера на такса смет за следващата година. Ако не го направят, ще се плаща тазгодишната такса. И догодина първата вноска за данък сгради ще се плаща до края на април, а не до края на март, като в същия срок важи и отстъпката 5% от размера на данъка, ако се плати накуп целият дължим налог вместо на 4 вноски.
Няма да се правят промени в ставките на основните данъчни закони. Така корпоративният данък, плоският данък и ДДС остават на настоящите си нива, като се правят технически изменения, които също водят до облекчаване на облагането.
В закона за акцизите и данъчните складове правителството спазва ангажимента си, поет през лятото, да не вдига акцизите на безоловния бензин. Той бе договорен с браншовите организации на превозвачите след покачването на горивата на световните пазари.
Средното крайно повишение на акциза за цигарите ще бъде с 29%, след като за 1000 къса вече ще се плаща ставка от 47 лв. вместо досегашните 37 лв., а продажната цена ще се облага с 37% при сегашна ставка 35%. Вследствие от новите акцизи най-ниският клас цигари, които се продават на цена от 2.40 лв., ще стигнат до 3.20 лв. Реално при тях увеличението е най-голямо, с 33%. Кутия "Виктори" ще струва 3.35-3.40 лв. вместо досегашните 2.75 лв., а увеличението е с 24%. Марлборото ще се продава срещу 3.60-3.65 лв., като според сметката високият клас цигари от типа на "Марлборо" ще поскъпне най-малко, с едва 3 на сто. Сега този вид цигари се продава за 3.40 лв. dir.bg
 


Сходни връзки

Вдигат данъчните оценки на имотите с 50% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди