изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:01 EEST
10 БАНКИ ВЕЧЕ ПАРТНИРАТ В "Е.ОН ДИРЕКТЕН ДЕБИТ"    
ИкономикаОт пресцентъра на "Е.ОН България" съобщиха, че клиентите на компанията вече могат да избират измежду  10 банки, чрез които по банков път да заплащат сметките си за потребената електроенергия.

Най-новата финансова институция, с която електроразпределителното дружество е подписало споразумение за партньорство в кампанията "Е.ОН Директен дебит", е Про Кредит Банк. От компанията заявяват, че целта им е стимулиране на банковите плащания на сметките за електроенергия към компанията. Самата инициатива стартира в началото на септември, като до 30 ноември "Е.ОН България" поема месечната банкова транзакционна такса, която ще бъде приспадната от сметките за електроенергия на клиентите им в края на инициативата. Всеки може да избира ПроКредит Банк, Обединена Българска Банка, СЖ Експресбанк, ДСК, УниКредит Булбанк, Алианц Банк България, Пощенска банка, СИ Банк, Първа Инвестиционна Банка и Райфайзенбанк. За да се възползват от "Е.ОН Директен дебит", е нужно клиентите или да ползват вече открита разплащателна сметка, или да открият нова такава и да подадат специална декларация "Съгласие за Директен дебит" в една от изброените десет банки. Допълнително те трябва да предоставят на банката платежен документ за последната платена сметка за електроенергия и да посочат клиентския номер, за който биха искали да плащат по банков път, поясняват от енергийната компания.
Тази кампания на дружеството е поредната стъпка към предлагането на лесни и удобни услуги на клиентите. Компанията предлага широка гама от възможности за плащане на потребената електроенергия. Целта й е максимално да улесни своите клиенти при плащането на консумираната електроенергия, за да не се стига до крайната мярка - прекъсване на електрозахранването, поради неплащане.
От 8 октомври компанията въведе и нова такса скачване за абонати, които са били прекъснати поради неплащане. Така неизрядните вече ще плащат 39.70 лв. В тази връзка компанията отправя призив към всички свои клиенти - да изберат подходящ за тях начин на заплащане и да спазват сроковете на плащане.
Чрез своите кампании за насърчаване на енергийната ефективност, "Е.ОН България" е активен партньор за клиентите си  в усилията им да оптимизират своето потребление на електроенергия и свалят разходите си за електричество. Най-новата инициатива в тази посока е за периода от 1 септември до 30 ноември и е съвместно с Technomarket и Jetcredit. В рамките на тази инициатива клиентите на "Е.ОН България" получават специални отстъпки при закупуване на енергоспестяващи уреди клас А/А+ и изолационни материали. Освен това, на страницата на компанията има и публикувани съвети за пестене на електроенергия. Листовки с такива съвети се разпространяват и във всички Центровете за обслужване на клиенти на компанията и в центровете на Комисията за защита на потребителите на територията на деветте регионални центъра.
 


Сходни връзки

10 БАНКИ ВЕЧЕ ПАРТНИРАТ В "Е.ОН ДИРЕКТЕН ДЕБИТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди